Безопасност на бебето през 7-мия месец

Как да предпазиш бебето от неприятни инциденти?
Сега, когато малчуганът може да се изправя, възникват нови опасности.
Започни с обезопасяване на кухнята. Така ще сведеш до минимум например опасността от изгаряне с гореща течност. Създай си навик, когато готвиш да обръщаш дръжките на тиганите към средата на печката. В никакъв случай не оставяй черпаци или каквото и да е да се подава над края на печката. Още преди да се обърнеш малкото ще ги е докопало и последствията няма да са приятни. Добре е да провериш и копчетата на телевизора и стереоуредбата – да не би някое да се измъква. За малкото те изглеждат доста “апетитни”, така че опасността от задавяне с тях не е за подценяване. Провери за колички, кресла и маси с колелца, както и настолни лампи и аквариума, които могат да бъдат издърпани, съборени или прекатурени. Не би искала те да се стоварят върху малкия изследовател, които иска да ги опознае като ги дърпа или бута. Добре е да преместиш и матрачето на бебешкото му легло в най-ниската позиция, така че да не може да падне и да не може да се покатери по решетката на леглото. Това е опасно, така че не му давай билет за свободата. Дръж и вещите си прибрани, така че да не падне върху тях или да не ги погълне.
Хитра идея, която ще предпази главичката на малкото, е да поставиш и предпазващи уплътнения по острите ъгли на мебелите. Дръж вратата на банята затворена, така че малчуганът да не може  да си играе например в тоалетната чиния или пък да докопа самобръсначката на татко си.
Провери играчките му. Виж дали не са счупени и дали нямат остри ръбове или части, с които да наранят малкото. Ако има плюшени животни или кукли с очи или носове от бутони, провери дали не са се отхлабили. Не забравяй, че детето може да ги откъсне, а пътят им от ръцете му до устата е твърде кратък. С тях може лесно да се задави. Не се изкушавай да храниш детето с твърди храни, които се ронят, като например крекери от грахам.
Наистина е важно да сложиш на недостъпни места предметите, които не искаш да глътне или да сложи в устата си. Хапчетата, почистващите средства, гримовете и растенията са опасни. Ако се притесняваш, че бебето е погълнало нещо, не се колебай да потърсиш медицинска помощ. Добре е да имаш медицински въглен в домашната аптечка, така че ако лекаря те посъветва по телефона да го използваш да ти е под ръка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар