Преглед при педиатъра на бебето през 4-тия месец

РЪСТ
При момченцата - 56,5 - 68,1
При момиченцата - 54,7 - 67,1
 
При момченцата - 3,8 - 6,0
При момиченцата - 2,7 - 5,5
 
При момченцата - 34,18 - 40,88
При момиченцата - 32,48 - 40,18
 
При момченцата - 33,50 - 39,50
При момиченцата - 32,50 - 38,50
 
ФОНТАНЕЛА

Всяко бебе има свое индивидуално развитие и различието от тези показатели не винаги е паталогия.







Обиколката на главата се увеличава с 1,5см.


ИМУНИЗАЦИИ - През този месец се прави третата по ред ДТК и ПОЛИО .

Имунизации се правят когато детето е напълно здраво и интервала между ваксините трябва да е минимум един месец!


ЛЮБОПИТНО:


  • През този месец се изравняват обиколките на гърдите и на главата.
  • Колко наддават бебетата на тази възраст?   В първите месеци детето качва между 700 и 900 грама на месец. През шестия наддаването леко спада (450-600 г на месец). Този ритъм на растеж се запазва до първия рожден ден, когато се забавя още повече.Ако бебето е все още изцяло на кърма е възможно да наддава по-малко от връстниците си на смесено хранене.
  • През 3-4 месец детето расте и на ръст (с около 6 см). 
  • Дебело ли е бебето?никога не лишавай детето си от храна в стремежа си да му помогнеш да отслабне. Ако това ви притеснява консултирайте се с вашия лекар. За да наддават правилно, бебетата се нуждаят от пълноценна храна, в т. ч. и мазнини.
  • Доста бебета пият ябълков сок в големи количества, който е висококалоричен, но има ниска хранителна стойност. Сокът не се препоръчва за бебета под 6 месеца.
  • След шестия месец в бебешкото меню могат да се включват 100% натурални плодови сокове (при това не повече от 118 мл на ден).
  • Давайте на бебето пюрирани зеленчуци и плодове без добавена захар и избягвай десертите, богати на захари, но с ниска хранителна стойност. Освен това наблюдавай внимателно знаците, които бебето ви дава, когато е заситено и не го храни, просто за да го успокоиш или занимаваш с нещо. Понякога бебето плаче само защото има нужда от малко внимание.
  • Насърчавайте детето да бъде активно. Нека се движи наоколо, вместо само да седи изолирано в кошара, количка или столче, които ограничават движението. Предлагай му игри, които включват търсене на играчки, лазене, търкаляне. 
  • Синдрома на разтърсеното бебе. Той се среща много често и се получава при деца, които много плачат, които са неспокойни и посиняват при плач. В стремежа да ги успокоят родителите силно разтърсват бебето. Това може да бъде много опасно за развитието му, защото нервната система е незряла. Някои прояви като последица са - сънливост, повръщане, невъзможност да повдигне главичката, намален мускулен тонус, различни зеници и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар