Фонтанела

Черепът е съставена от много кости, седем в самия череп и 14 в областта на лицето. Те се присъединяват заедно, за да се образува твърда, костна кухина, която защитава и поддържа мозъка.
Костите не са свързани помежду си здраво при раждането. Това позволява на главата да  променя формата, за да му помогне да премине през родилния канал.
В едно дете, на мястото, където две конци се присъединяват образува мембрана, обхванат от "слабост", наречена фонтанела. Фонтанелата дават възможност за растеж на мозъка и черепа по време на първата година на бебето.
Има обикновено няколко фонтанели на черепа на новороденото, основно в горната част  и отстрани на главата. Фонтанелите се  втвърдяват с течение на времето и стават затворени, твърди костни.
 
  • Фонтанела в задната част на главата (задната фонтанела) обикновено се затваря, когато бебето е на 1 - 2 месеца.
  • Фонтанела в горната част на главата ( предна фонтанела) обикновено се затваря между 7 - 19 месеца.
Фонтанелата трябва да се чувства много леко извита навътре на допир. Напрегната или изпъкнала фонтанела се случва, когато течност се натрупва в мозъка или мозъчни набъбвания, което води до повишено налягане във вътрешността на черепа.
Когато бебето плаче, в легнало положение, или повръща,фонтанелата може да изглежда така, сякаш е изпъкнала, но трябва да се върне към нормалното, когато бебето е в спокойна позиция.



1. Фонтанела
2. Костни плочи











Задната фонтанела

При раждането,формата на фонтанелата е триъгълна и средният размер  е 0,5 см при бели бебета и 0.7 см при черни бебета. Фонтанела обикновено е напълно затворена до втория месец на бебето.
 

Предна фонтанела
На първият ден от живота на бебето, нормалните диапазони на фонтанелата са от 0.6 см. до 3.6 см. със средно 2.1 см. и нейната форма наподобява ромб. Черните бебета имат по-големи фонтанели (1,4 cm до 4,7 cm). Средната възраст на затваряне е 13,8 месеца. До три месечна възраст, предната фонтанела се затваря  1% от кърмачетата, с 12 месеца, тя се затворена до 38% и с 24 месеца, е затворена до 96%. Предните фонтанели са склонни да се затварят по-рано при момчетата, отколкото при момичетата, първоначалния размер на фонтанелата не е предиктор за това кога ще приключи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар