Преглед при педиатъра през 3-тия месец

РЪСТ
При момченцата - 53,1 - 65,5
При момиченцата - 61,9 - 63,9
 
При момченцата - 3,8 - 6,0
При момиченцата - 2,7 - 5,5
 
При момченцата - 34,18 - 40,88
При момиченцата - 32,48 - 40,18
 
При момченцата - 33,50 - 39,50
При момиченцата - 32,50 - 38,50
 
ФОНТАНЕЛА


Всяко бебе има свое индивидуално развитие и различието от тези показатели не винаги е паталогия.





Към Обиколката на главата: се прибавят още 1, 5 см. 

ПРЕГЛЕД:

Следи се детето за поява на дискретни симптоми на рахит. При риск корегираме дозата на витамин Д.

ИМУНИЗАЦИИ

КОМБИНИРАНА ВАКСИНА ДТК - съдържаща дифтериен и тетаничен токсид и инактивирани (обезвредени) коклюшни бактерии.

Допълнително се прави ваксина против полиомиелит, която до скоро се даваше през устата (съдържаща живи микроорганизми) , а сега е инжекционна. Тя съдържа убити микроби.
 
Ваксини по желание - едната от тях е тази против причинителя хелофилус инфлуенце. Тази ваксина сред населението е позната като противоменингитна.Това не е много точно ,защото менингита се причинява от много микроорганизми, един от които е този.

ХЕМОФИЛУС ПРИЧИНЯВА ТЕЖКИ БОЛЕСТИ ВЪВ ВЪЗРАСТА ДО 5 ГОД. - АНГИНА, ОТИТ/ВЪЗПАЛЕНИЕ НА УХОТО/, БРОНХИТ, ПНЕВМОНИЯ, МЕНИНГИТ И ДР. 
ИМА НЯКОЛКО СХЕМИ НА ПРИЛАГАНЕ - ЕДНАТА Е ПЪРВИТЕ ТРИ МЕСЕЦА ЗАЕДНО С ДТК И ПОЛИОМИЕЛИТ И РЕИМУНИЗАЦИЯ СЛЕД ЕДНА ГОДИНА .ДРУГАТА Е СЛЕД 6 ия МЕСЕЦ ДА СЕ НАПРАВЯТ ДВЕ ВАКСИНИ В ДВА ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ МЕСЕЦА И РЕИМУНИЗАЦИЯ СЛЕД ЕДНА ГОДИНА .АЗ ВЪЗПРИЕМАМ ВТОРАТА СХЕМА. КАКТО СПОМЕНАХ ПРЕДИ ТОВА ИМА МНОГО ДОБРА КОМБИНИРАНА ВАКСИНА,КОЯТО СЕ НАРИЧА ПЕНТАКСИМ И СЪДЪРЖА ВСИЧКИ 5 НЕОБХОДИМИ ВАКСИНИ.ТЯ СЕ КУПУВА ЗА СЕГА ПО ЖЕЛАНИЕ.

ЛЮБОПИТНО:
  • Детето може все още да повръща след нахранване. Третия месец е времето в което физиологичния гастро-езофагиален рефлукс / обратно връщане на храна от стомаха към хранопровода/ изчезва. Много е важно да се следи прираста на бебето –ако той е нормален и ако не е свързан с други оплаквания напр.-белодробни/кашлица и спазъм/ , то рефлукса не е страшен.
  • При голяма фонтанела, при стръмно наддаване на тегло и при други рискови фактори можем да добавим към витаминната профилактика и хомеопатично лечение. Предимствата му са неговата безвредност и ефективност.Три са основните препарати, които използуваме - КАЛКАРЕА КАРБОНИКА, СИЛИЦЕЯ, ЛИКОПОДИУМ. Първите два препарата представляват калциеви соли и напълно съвпадат с особеностите и потребностите на детския организъм в тази възраст. Третия спомага за по-добрата обмяна и развитие. ТРИТЕ ИЗПИСАНИ В ПОДХОДЯЩА ДОЗА И НАЧИН НА ПРИЕМАНЕ ИМАТ ДЕЙСТВИЕ ПОВИШАВАЩО ИМУНИТЕТА/НЯМАМЕ ДРУГИ СРЕДСТВА ОТ ТРАДИЦИОННАТА МЕДИЦИНА В ТАЗИ ВЪЗРАСТ./ 
  • Ако бебето е имало отворена малка фонтанела, то тя през този месец се затваря. Голямата е с намалени размери и твърди ръбове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар