Хранене на бебето през 7-мия месец

Детето се храни 5 пъти през около 3 1/2 часа. Към края на месеца още едно кърмене се замества с попара от сухар и изкиснато сирене.
06 : 30 - Кърма (или Бебе 1 или квасено мляко - 150-200мл.)
10 : 00 - Попара със сирене и 1/2 - 1 кафейна чашка плодов сок или детски нектар
13 : 30 - Зеленчуково пюре или месно-зеленчуково (рибно-зеленчуково) (150-200г.) , през ден по 1/2 сварен жълтък
17 : 00 - Млечно плодова каша "Слънчо"или кисел, или 10% каша от препечено брашно или грис с мляко (150-200) и 1/2 - 1 кафейна чашка плодов сок или детски нектар
20 : 30 - Кърма


Запомни, че не трябва да даваш на малчугана краве мляко докато не стане на годинка. Иначе е възможно детето да отключи алергия към белтъка на млякото.

Новата храна ,която се въвежда е попарата. Тя е традиционна българска храна. Тя е високоенергийна и засищащта. За нейното приготвяне се използува - малка филийка (леко препечен хляб или сухар) , малко парченце обезсолено сирене, 1-2 ч.л. захар , 1 непълна ч.л. краве масло и 1 чаша гореща вода или шипков чай. Надробява се хляба и сиренето. Прибавя се захар и масло. Залива се с гореща вода. Намачква се с вилица.

Киселото мляко- едно голямо богатство с български произход. Ако детето добре наддава, няма хранителни проблеми , не е често боледуващо и добре понася въвеждането на немлечните храни , то можем в този месец да заменим двете млечни хранения с кисело мляко. Ако сами си подквасвате млякото то трябва да е с доказан източник.Ако е купено , то трябва да е с масленост 2-3% за повишение на енергийността се прибавят 5%захар (на 100мл. 1 ч.л. захар)


Какви са предимствата пред прясното мляко?
-по-добра поносимост и смилаемост.
-по-добра усвояемост на белтъци и микро и макро елементи.
-основна съставка на к.мляко е 
ЛАКТОБАЦИЛУС БУЛГАРИКУС.Той произвежда вещества,които спомагат за растежа и развитието на организма.Те го предпазват от патологични микроби, от радиоактивност,от нитрити и от развитието на злокачествени тумори. 

През този месец можем да заменим плододите сокове и пюрета с настъргани плодове 

 През този месец детето може само да държи лъжичката при хранене. Може да придържа чаша с двете ръце и да отпива с помощ. Използуват се пластмасови чаши. Налива се малко количество сок, нектар или вода и се допира чашата до устните нежно.

1 коментар: