Игри-Играчки-занимания на бебето през 8-мия месец

1. Продължавай да говориш на бебето си, като използваш имена, а също и игри с повтарящи се думи. Питайте го: „Какво е това?” и изчакай преди да отговориш. Скоро то ще почне да те имитира и да сочи към нещо, издавайки някой звук с познатата интонация, все едно задава въпрос.
2. Като назоваваш заобикалящите го предмети, това затвърждава убеждението му, че всеки предмет си има име. От млекцето на бебето сутринта до плюшеното му мече вечерта, то научава как се казват познатите му обекти и складира тази информация в очакване на деня, в който само ще може да изговаря и използва всичките тези думи.
3. Направи така, че изучаването да се чувства и физически от детето ти. Докосвай палеца му и казвай: „Палец”. Посочи ухото си и кажи: „Ухото на мама (или на тати)”. Докосни и неговото и кажи: „Ухото на (името му)”. Гледай в лице бебето си докато му говориш, за да може то да вижда и изражението на лицето ти и движенията на устните.
4. Пей на малкото, за да насърчаваш изучаването на думите. Като слуша текста на песничките, детето се научава да разпознава думите и да ги повтаря.
5. Чети на бебето си от цветни книжки в голям формат и го окуражавай само да прелиства страниците. Дай му шанса да „чете” и време да „отговаря” на твоите въпроси, свързани с книжките.
6. Насърчавай пълзенето. Това е най-добрата гимнастика за детето. Помагай му да застане в удобна позиция на ръчички и колена. Постави любимата му играчка малко по-далеч и го подкани да отиде до нея;
7. Продължавайте да играете на игри като „ку-ку!”, но разнообразявай, като например скриеш лицето си с кърпа, така че детето ти да го дръпне, за да те види, или пък покажи на детето си как само да скрие лицето си с ръчичка;
8. Продължавай да играеш и на криеница пред детето, за да тестваш как то се ориентира в местоположенията на предметите. Остави го да гледа докато криеш играчка – първо частично, а след това напълно скрита – и го остави само да си я намери;

9. Бебето обича да пълни и изпразва от контейнер играчки. Обича да си играете на „довиждане”.
10. Хубаво е да се обучава детето в показване на връзката между предметите – завържете с въженце някоя играчка и покажете как да придърпа играчката чрез въженцето.
11. Бебето обича да пълзи под импровизиран тунел. Поставете го в единия край и го привлечете от другия.
12. То се радва , пипа и целува образа си в огледалото.


Ето няколко игри:

1. СКРИВАНЕ
Умения:Памет
Какво ви е нужно: Кърпа или салфетка , и храна която не е течна или кашава.






Покажете на бебето храната след което я покрийте. Попитайте го "Къде ти е закуската/обяда?" Оставете го само да вдигне салфетката/кърпата, за да я открие и да разбере , че храната не е изчезнала която е видял преди миг

  Може също така да поставите две малки парчета храна пред бебето , след това ги покрийте с непрозрачни чаши или други съдове, допълни 1 чаша в повече под която няма да има нищо. Разбъркайте чашите веднъж така , че то да намери храната.





2.МУЗИКАНТ
Умения:по-добра координация на ръцете 
Какво ви е нужно:два капака или две лъжици
Покажете как се удрят два капака или две лъжици една в друга. След това му помогнете. Ще видите, че бързо ще усвои и ще се забавлява.


3. ПАЛАТКА
Умения:Памет
Какво ви е нужно: Два стола и дълга покривка за маса или одеало.
Хвърлете одеалото върху двата стола поставени на разстояние един от друг.
Скрийте някоя любима плюшена играчка под палатката и питайте "Къде е (името на играчката)"  Повдигнете одеалото и му покажете къде е неговия приятел и да възкликне "Ето го Мечооо". Можете да го насърчавате да се скрие с играчката в палатката , ако то не се страхува от това. Попитайте "Къде е (името на бебето)" Когато го откриете кажете "Ето те и името на бебето"


4. ПЛЯСКАНЕ С РЪЦЕ
Умения: Координация с две ръце
Какво ще ви трябва: Няма оборудване
Пейте и пляскайте с ръце. Може да му изпеете:

Пеят скачат палците...
Пеят скачат палците...
Пейте скачайте весели деца...
Пейте скачайте весели деца...
и т.н.


или 


Хей ръчички хей ги две ....


и още много много други.




Що се отнася до вида играчки, то трябва да не робуваме на стереотипите напр. да даваме на момченца само колички и камиончета а на момиченца – кукли.
Малкото  ще се радва да играе с празни кутии, кубчета, топчета, със най-различни играчки с подвижни части. Когато то е в банята, дай му гумени играчки или купички, с които да пръска във водата и наоколо.

Запомнете: Всяко бебе се развива с различни темпове, така че ако твоето не е съвсем готово за тази седмица, не се притеснявайте - просто  опитайте отново след няколко седмици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар