Преглед при педиатъра на 2 месеца


РЪСТ
При момченцата - 48,1 - 60,9
При момиченцата - 48,3 - 60,0
 
При момченцата - 3,8 - 6,0
При момиченцата - 2,7 - 5,5
 
При момченцата - 34,18 - 40,88
При момиченцата - 32,48 - 40,18
 
 
 
При момченцата - 33,50 - 39,50
При момиченцата - 32,50 - 38,50
 
ФОНТАНЕЛА

Всяко бебе има свое индивидуално развитие и различието от тези показатели не винаги е паталогия.




ПРЕГЛЕД:
  • Главата се проверява  доколко бебето може да я държи изправена. Педиатърът изследва фонтанелата, тъй като сега задната й част е затворена.
  • Бели петна по езика и венците могат да са признаци на болестта млечница.
  • Могат да се установят хернии – често срещан проблем при бебетата.
  • Момченцата се преглеждат за hypostadias (състояние, при което уретрата се отваря под пениса). И двата тестиса трябва да са се смъкнали.
  • Наблюдават се движенията на крайниците и тонуса на мускулите.
  • Наблюдава се дали бебето проследява с очи движещ се обект на разстояние 25 см.
  • Важно е да проследиш дали бебето реагира на гласа ти и дали се плаши от силен шум.
  • Пулсът и дишането се проверяват за евентуални отклонения на сърцето и белите дробове.
  • Чрез нежно въртене на крачетата се правят прегледи за вродени бедрени луксации.
  • На този етап пъпната връв вече трябва да е паднала без възпаления.

ИМУНИЗАЦИИ – Няма гаранция за поява на странични ефекти , но важното е да са сведени до минимум. Чрез ваксините се вкарва в организма убити микроорганизми или техните продукти. Целта е да се създаде имунитет (да се подсили защитата на организма срещу съответните болести). Използването на ваксини е наложително на този етап. Друг е въпроса , че трябва да се използуват качествени и пречистени , с по – малко странични ефекти. Ваксините са безплатни , но ние като родители трябва да оказваме натиск за въвеждане в задължителния безплатен календар нови , по – качествени ваксини , каквито има по цял свят.
В края на втория месец (един месец след направената противохепатитна ваксина) се правят нови 2 ваксини. Едната е тривалентна (против 3 болести) – Дифтеткок – против дифтерия , тетанус и коклюш. Проблем при нея създава коклюшата съставка. ПРи масовата ваксинация тя е произведена от инактивирани ( обезвредени) цели бактерии. Имунитета , който тя прави е добър , но са по- чести страничните реакции – подуване на местото на убождане, продължителен плач и висока температура. За целта се прави компрес от вода и оцет наполовина и се покрива подутото място. Сменя се през 40 мин. Дава се на детето след като бъде имунизирано 2,5 мл. Панадол Бебе. Не е грешно да се прави и на крачето, но по принцип се прави на гръбчето. Към лекар се обръщаме ако плача е продължителен повече от 4 часа, ако имаме висока температура над 39 градуса и не се повлияе от медикамента , ако детето е отпуснато.
Има две ваксини при които коклюшата компонента е безклетъчен и следователно страничните ефекти са сведени до минимум . Едната се казва ИНФАНРИКС – тя е по- качествена и цената е разумна.
Когато се прави ваксина детето трябва да бъде здраво и да е нямало скоро контакт с друго дете с инфекциозна болест. Разбира се лекаря винаги преглежда бебето , но не винаги може да се открие носителство на болест. Предимство на инфанрикса е , че може да бъде направена и при дете , което е със запушено носле или има лека кашлица. Забрана за ваксина е състояние на остра инфекция – с температура , силна кашлица и др.
Втората ваксина, която се прави е против Пилиомиелет. Досега се прави жива ваксина под формата на капки. Въведе се инжекционна , която е убита и с по – малко странични ефекти.
На пазара от една година се появи ваксина – Пентаксим. Тя е с много добри качества. Защитава от 5 болести – Дифтерия , тетанус , коклюш , хемофилус и полиомиелит. Коклюшната и полиомиелитната компонентна са от инактивираните ( по – безопасните) Хемофилис – е бактерий , който причинява в ранната детска възраст опасни инфекции като менингит , пневмония , ларингит , отит и др.



ЛЮБОПИТНО!
  • Косата на бебето - ако е родено русо или рижо, то тя ще е малка и бързо ще опада. Чернокосите запазват по-дълго косичката преди да отпадне. Раждането на бебе с голяма коса няма патологично значение.
  • Бебето губи топлина най-много от главичката, ръцете и крачката, затова трябва да имаме предвид когато излизаме детето да има плътна шапчица /в зависимост от сезона/, подходящи ръкавички и чорапки.
  • В подходящо време може да планирате да излезете с бебето извън града, да посетите роднини и приятели.Трябва да носите със себе си всичко необходимо за обслужване на бебето, както и някои медикаменти - напр.-Панадол за температура. Маршрута на разходката трябва да бъде така съобразен ,че при нужда да има възможност за бърза медицинска консултация.

Търсете съвета на лекаря при всеки необичаен симптом, който ви притеснява. Задължително се обърнете към педиатъра при поява на някое от следните:

- температура
- детето не наддава на тегло
- обилно повръщане “на фонтанче”
- липса на апетит
- необичайни обриви
- бебето изглежда отпуснато, неадекватно.




Няма коментари:

Публикуване на коментар