Хранене на бебето през 1-вия месец


Бебето се кърми 7 пъти на 2:30 – 3:00 часа

6:00 –  кърма
9:00 –  кърма
12:00 – кърма
15:00 –  кърма
18:00 –  кърма
21:00  -  кърма
24:00 –  кърма












Любопитно
  • Деца родени недоносени или с ниска телесна маса , се кърмят 8-10 пъти на 2-2 ½ часа. При липса на кърма може да се използува адаптирано мляко БЕБЕ – 0 (по 80-100 мл.)
  • Бебетата, хранени с бутилка, поемат около 89 до 118 мл адаптирано мляко  през първия си месец, като с всеки следващ количеството нараства с около 30 мл. 
  • Кърменето е дар божи и ние трябва да направим всичко възможно да го използуваме.
  •  Бебето се слага на гърдите още през първите часове след раждане.   
  • Кърмата през първите дни е по-гъста, по-жълта на цвят, с по-голямо съдържание на белтъчини ,минерали и др. Нарича се коластра.
  •  В началото майката чувствува напрегнатост, болки, втвърдяване на гърдите. Може да има преходна температура и чувство, че не може да се изцеди достатъчно мляко. Това не е проблем - нужни са редовни изцеждания на гърдите през 3 часа, може да се използуват топли компреси. Разбира се то трябва да се следи от лекар за да не се получи мастит - гърдите стават много твърди, болезнени, зачервени. Може да има висока температура-38-39гр. Тогава се налага по-сериозно лечение. 
  • Желателно е още от самото начало да се дава почивка  в часовете между 24 и 6. Ако се събуди в 3 и плаче много може да му се подаде вода. Не е грешно ако в първите седмици се храни и през нощта в 3. 
  •  Още от самото начало трябва да се диктува режима на детето.То се поставя на едната гърда за не повече от 10-15 мин., след това и на другата за същото време. Ако заспи по време на хранене леко го пощипваме по бузките и ушичките. Грешно е бебето да заспива и да стои на гърдата за повече време от посоченото. Ако по-малко се кърми, то търпеливо изчакваме до следващото хранене след 3 часа. Често срещана грешка е когато бебето се събуди и заплаче след 1 час напр. да бъде поставяно на гърдата. При този случай се разбива режима на детето , на него му се подава храна преди да се изпразни напълно стомахчето /а това става за не по-малко от 3 часа/. Безразборното кърмене води и до намаляване на производството на мляко у майката. Почти всички деца свикват още през втората седмица на правилния режим.
  • Водата - Няма норма за количество към която да се придържаме .
    *Използува се ниско минерализирана контролирана вода
    *Преварена вода.
    *Размразена вода 
    Подава се на бебето на интервал не по - малко от един час преди или след хранене. 
    Непосредствено след хранене се дава да изпие една - две глътки за да се измие остатъка от храната в устата. През първия месец , в зависимост от степента на жълтеницата се слага във водата захар /обикновено 1ч.л. на 100мл./ Може да се използуват биберони. Няма особено голямо значение избора на шише. Дезинфекцията им се извършва 2-3 пъти дневно или чрез химични таблетки и разтвори или / което препоръчвам/ чрез контейнери в микровълнова печка.
Ето  няколко положителни знака , че детето се храни достатъчно:
1.Начинът, по който бебето суче, когато поема много мляко от гърдата, е специфичен. То отваря широко уста и суче бавно и стабилно. В момента на максимално отваряне на устата мъничето прави пауза и после отново притваря устата си. Всяка такава пауза е индикатор за напълнена с мляко устичка : колкото по-дълга е тя, толкова повече кърма е поело детето. Етапът на добро поемане на храна може да се смени неколкократно с почивки, по време на които бебето просто “си играе” със зърното. Дете, което редува добро сукане с няколко минутни паузи, вероятно е поело достатъчно кърма. Това, което смуче или “си играе” на кратки периоди, вероятно не е.
2.Честотата и видът на изпражненията са може би най-ясните показатели за това дали кърмачето приема достатъчно мляко. Много бебета пълнят пеленките след всяко хранене.
3.Ако сменяш поне по 6 мокри пеленки на 24 часа към 4-5-тия ден след раждането, можеш да си спокойна, че детето поема достатъчно храна. В повечето случаи кърмата е достатъчна, за да задоволи потребностите им от течности.
  Няма стриктни правила за честотата и продължителността на хранене. Не е вярно, че бебето получава 90% от необходимите му хранителни вещества още в първите 10 минути. Остави го самó да определи от колко време се нуждае за сучене. Разковничето за успешното хранене обаче е детето да суче ефективно.

  Няма понятие „ Рядка , Нехранителна , Некачествена „ Кърма. Има значение количеството при хранене.  . Когато детето суче трудно може да се определи какво количество храна е поело. Един от косвените признаци са изхожданията. Ако те са редовни след всяко хранене е добре. При доказана хипогалактия /намалено количество кърма/ се пристъпва към смесено хранене .
  Трябва да се избере вид адаптирано мляко , съобразено с особеностите на бебето. Режима на хранене не се нарушава – винаги първо се слага детето на гърдите и след това се дохранва с предварително с приготвена смес. Количеството сухо мляко трудно се определя в началото . Бебето само си подсказва какво да е то. Обикновено сутрин майката има повече кърма и следователно дохранването с адаптирано мляко ще е по – малко. Начина на приготвяне на млечната смес е добре упомената върху опаковката. Изхожданията на детето стават по-сгъстени и с по-рядка честота до запек.Често при включването на сухо мляко майките се успокояват и връщат кърменето. При пълна липса на кърма - агалактия детето преминава на изкуственото хранене. То се осъществява изцяло с адаптирано мляко в количество , съответно на възрастта. Приготвяното за бебето мляко трябва да е с температура близка до телесната. Изпробвайте я винаги преди да подадете биберона на детето като капвате 2-3 капки върху вътрешната страна на китката си. Отвора на биберона трябва да бъде толкова голям , че млякото да капе а не да изтича. Никога не давайте останалото от предишното хранене. Стерилизирайте след всяко хранене шишетата и бибероните.
     Бебето се храни на ръце , полулегнало. След хранене се изправя и се държи до 20 мин. С главичката полегнала на рамото ви докато се оригне , докато излезе погълнатия по време на хранене въздух.

Няма коментари:

Публикуване на коментар