Хранене на бебето през 5-тия месец

  Хранене 6 пъти през около 3-3 1/2 часа. Обедното кърмене се замества със зеленчуково пюре или с млечно-плодова каша. Започва се добавяне 2 пъти седмично и на малко твърдо сварен жълтък.

6 : 00 – кърма (или Бебе 0 или Бебе 1 по 130-160мл.)
9 : 00 – кърма и 1/2 кафейна чашка плодов сок или детски нектар
12 : 00 – зеленчуково пюре, през ден по 1/4 сварен жълтък
15 : 00 – кърма
18 : 00 – кърма и 1/2 кафейна чашка плодов сок или детски нектар
21 : 00 – кърма
 
  Храни които се избягват през първата година - дребни и са опасни за задавяне - бонбони, фъстъци, ядки , пуканки , чипс , краве мляко , белтък от яйцето и др.

  През този месец детето е вече свикнало да се храни с по-твърда храна. То приема кърма или изкуствено мляко 3-4 пъти дневно. Количеството е 130-160мл. (средно 150 мл.).  
  Продължаваме да даваме плодово сокче. Можем да разнообразяваме вида плод от който се приготвя сока. Избягваме все още да включваме цитруси. След обед продължаваме да даваме плодово пюре в същото количество. На обед напълно трябва да сме изместили обедното хранене със зеленчуково пюре.
  През този месец детето може да хваща шишето с две ръце , а също може да започне да ползува чаша, като му се поднесе с някой сок, то отпива няколко глътки, но след това се задавя. През този месец за първи път се появява вкуса за солено.
   Можем да включим в храненето яйчен жълтък. Той е ценен хранителен продукт, който съдържа ценни хранителни вещества като незаменими мастни киселини с висока енергийна стойност, много витамини - предимно мастно разтворими и микроелементи. Използват се само пресни яйца с доказан източник на производство. Колкото по-малък е въздушния мехур в долната част на яйцето, толкова е по-прясно. Консумира се още същия ден от закупуването. Хубаво се почиства черупката, защото по-голямата част от болестите се предават от нея.. Вари се 15-20 мин. Стрива се финно . Дава се два пъти седмично - например вторник и петък. Ако се появи алергия под формата на обриви се спира даването и се обаждате на педиатъра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар