Хранене на 2 месечно бебе

Кърмене 6-7 пъти през около 3 часа. Към средата на месеца може да се започне добавяне по 1-2 чаени лъжички прясно приготвен плодов сок.
6 : 00 – кърма (или Бебе 0 по 100-130мл.)
9 : 00 – кърма , евентуалнои 1-2 чаени лъжички плодов сок
12 : 00 – кърма
15 : 00 – кърма
18 : 00 – кърма , 1-2 чаени лъжички плодов сок
21 : 00 – кърма
24 : 00 – кърма , ако детето се събуди.


КИСЕЛО МЛЯКО - въпреки неговите качества НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ПРЕДИ 6 ия МЕСЕЦ. /ЗА ПРЯСНО КРАВЕ МЛЯКО ИЗОБЩО НЕ ГОВОРИМ ПРЕДИ ВТОРАТА ГОДИНА/.

Най-важното през този месец е , че към средата добавяме подово сокче.  Отсега започваме да подготвяме детето всеки месец за хранене с немлечни продукти. Опасенията на някои , че ранното включване на сокчета е рисково за развитието на алергии или червни разтройства са напълно неоснователни. Доказателството за това е традицията на българската детска консултация и хранене.

Започва се с ЯБЪЛКОВ СОК - този плод е най-подходящ за начало. Можем сами да си го приготвим или да го купим готов - като се внимава да няма подсладител и консерванти. Сока се включва в 10 часа между храненето. В началото се подава 1-2 чаени лъжички. Всеки ден се увеличава с по 2-3 ч.л. като за седмица се достигне до 50 мл. /една кафена чаша/. Ако детето се съпротивлява и започне неистово да плаче то може да прекъснем за известно време. Може да причини временен запек, но това не е основание за спиране на сокчето. Не се започва даването на сок ако детето има някакъв проблем-температура,диария и др.
За приготвянето на сока се използуват добре узрели, здрави, екологично чисти плодове. Измиват се с течаща вода, обелват се дълбоко. Настъргват се./Повечето майки питат дали могат да използуват сокоизстисквачка? - в началото количеството е малко и не си струва./. Изцеждат се през стерилна марля/двуслойна/. Дават се веднага след приготвяне. Не се подслаждат.Сокове от ЦИТРУСИ може да включим в по-късни месеци. Ягоди, малини и киви се избягват поради риск от алергии. Домати, сливи и круши имат разхлабващ ефект.
 

















Няма коментари:

Публикуване на коментар