Поведение,възможности и грижи на бебето през 5-ия месец

-на този етап от възрастта си координацията и опитите на бебето да общува се развиват изключително бързо;
-то седи с помощ около 30 минути;обръща се от корем на гръб; 
-може лесно да бъде изправено; може да противопоставя палеца на всеки отделен пръст;
-мести предметите от едната ръка в другата. 
-започва да играе; 
-зрително проследява изчезващ предмет;
-различава познати предмети; 
-може да разпознае цял предмет само по неговите отделни части;
-има 3-часова зрителна памет;
-изследва предметите като ги лапа или пипа;
-помни твоите действия и ги имитира по-късно. 
-малкото реагира различно на усмивки и сърдити физиономии;
-различава родителите и роднините си от останалите;
-имитира някои движения на другите;
-радва се, когато си играят с него. 
-детето различава сърдит от приятелски глас;
-експериментира със звуковете;
-имитира някои звукове;
-реагира на името си;
-усмихва се и вокализира, когато се види в огледалото;
-по корем повдига ръце и крака по-продължително;
-когато е в легнало положение по гръб , след като го хванем за ръце само се издърпва в седнало положение , като повдига главата и се подпира с лакти;
-задържа шише с две ръце;
-разтваря ръце да го вземе;
-увеличава се силата на ръчичките;
-обича да хваща и сграбчва всичко,което е в обсега на ръчичките - кичури, бижута,очила и др.
-ако си играе с кубчета - държи едното , поглежда към другото, изпуска първото и хваща второто;
-седенето е по-стабилно , по-продължително и по-забавно за бебето;
-очите насочват движението на ръцете , по-добре се прицелва към предметите за хващане. След като се протегне и хване здраво предмета, то ръката му се приспособява към формата му;
-бебето с лекота се обръща от корем по гръб, за това си помага с едната ръка, с горния крак и позволява тежестта на тялото . По-трудно се научава да се преобръща от гръб по корем. Може да му помогнем, като движим играчка над него така, че да извърти главичката и рамото по посока на движението;
-когато е легнало по гръб , високо повдига коремчето, като че ли прави "мост", опитвайки се върху главичката и краката;

-По корем - активно маха с ръце и крака и започва първите опити за пълзене. Може да го стимулирате, като нареждате играчки пред него;
-Зрение - значително подобрено. Вижда триизмерно. Обича ярките цветове,но различава веше нюансите на един цвят. Обича да изучава с очи , крачета и ръчички. Подобрява се координацията очи-глава и очи-ръце-хващане.Проследява предмет по-лесно. Гледа в посоката в която вие гледате.
-Слух - може да различава интонациите на гласа. Може да се разплаче ако чуе ядосан глас.
-Говор - усмихва се и издава по-разнообразни звуци за да привлече вниманието. Съчетава съгласно с гласни. Случва се да образува еднакви срички "да-да" , "на-на" и др. Трябва да насърчаваме този говор, като отговаряме по същия начин.
-Емоции - бебето започва да проявява емоции - гняв,удоволствие,отегчение. То ги показва с физиономии и звуци. Ако иска да бъде взето - протяга ръце , а ако иска да бъде оставено - извива телце.

Значително се увеличава двигателната активност на детето. През този месец се увеличава арсенала от звуци, мимики и гримаси. Бебето изисква повече време да му бъде отделяно.

Един от проблемите пред който можем да бъдем изправени е излагането на слънчевите лъчи. През летните периоди трябва да ограничаваме извеждането му на вън през часовете от 11 до 15. През останалите сезони – 12 до 14 ч. Трябва да използуваме шапчица и чадъри. Слънцезащитни кремове се използуват обикновено след 6 месечна възраст. Ако се наложи преди това само след консултация с педиатър. Той ще ви насочи и за вида крем . 

През първите месеци може да опада КОСИЧКАТА. Израстването на другата може да се забави, да бъде с друг цвят, плътност и структура.Това не трябва да ви притеснява – не е патология. От дългото лежане на една страна може да опада косичката само на определени участъци. След раздвижване на бебето се появява на тези места. 



Как да се погрижа за зъбите на малкото?
След появата на първото зъбче е време и за първата четка. С нея внимателно и нежно почиствай зъбките на бебето с чиста вода. Подходящи са и силиконовите напръстници, защото са меки и няма опасност да се наранят венците. На този етап няма нужда от паста за зъби.
Въвеждане на плодове и зеленчуци
В края на петия месец твоето бебе навярно е готово за разнообразяване на менюто. Сега е времето да въведеш плодовите и зеленчуковите пюрета. Подходящо е да започнеш с картофено пюре, а след това да продължиш с череши, сини сливи, бяло грозде, круши. Въвеждай новата храна постепенно за 7-10 дни. Така, ако твоето бебе има хранителна алергия, ще знаеш какво точно я е причинило. 

Как да подпомогнеш развитието на детето?
   Говори постоянно на своето бебе. Използвай кратки ясни изречения. Произнасяй „думички“, които то може да копира, като „ааа“, „ма-ма“, „ба-ба“. Така чрез играта и забавлението малкото ще се опознава света около себе си. Показвай му нови играчки, като му обясняваш какво е това, какви звуци издава, за какво се използва. Предпочитай нещата, които лесно се хващат с ръка и могат да се лапат.Остави някоя от любимите му играчки под възглавничката. Бебето ще приеме предизвикателството и ще започне да я търси. Така ще стимулираш любопитството му и ще помогнеш за усъвършенстването на движенията му.
  Всяко бебе се развива различно. На 5 месеца някои деца могат да започнат да сядат за кратко, но не се притеснявай, ако твоето бебе все още не се справя с тази нелека задача. След време и то ще се научи. Все пак отбележи какви са уменията на малкото на този етап.
-дали може да вдига уверено глава и да я задържа за дълго време, когато е поставено по корем;
-дали може да вдига ръцете си нависоко;
-дали може да се претъркулва от корем по гръб и обратно;
-дали успява да достигне отдалечените играчки в кошарата си;
-дали с интерес разглежда ръцете си и успява да ги скръсти на коремчето си;
-дали издава звуци от радост и се опитва да произнася първите си „думи“;
-дали са се появили първите зъбчета.

   Ако твоето дете се справя с повечето от изброените дейности, можеш да си спокойна, че се развива здраво и щастливо.
  Бебето сега изучава различни вкусове, не само с храната. То иска да проучи обкръжаващата го среда и се разочарова, когато не може да вземе нещо. Това  е важен момент в развитието на бебето. То е по-силно и напълно познава всичко около него. Неговото зрение е напълно развито и сега има възможност да се фокусира правилно върху обекта, което му позволява да хваща нещата, които му харесват.
   Бебето изследва вкуса на различни предмети и си намира много “ястия” дори от кухненския под. Давайте му и различни сокове за бебета.
   Бебето е “открило” краката си, и вероятно ще хареса вкуса на пръстите им. (Не се тревожете, всички бебета смучат пръстите на краката си). Всичко, което вижда е едно приключение за него. Давайте му играчки с различни цветове и форми.
   Сега може да държи главата си изправена. То ще се опитва да пълзи по пода и ако е оставено само за по-дълго време може да допълзи от едната стая в другата.
   Сега  бебето може да  Ви покаже дали нещо му харесва или не. Ако нещо не му харесва, то ще Ви сигнализира като избутва предмета далече, но ако то се чувства щастливо – то ще Ви се усмихва и смее.
   Бебето постоянно бърбори и ще се опитва да имитира това, което казвате. Някои бебета дори могат да казват “ма” и “та” на тази възраст.
   Бебето вече има изградени постоянни навици за сън – няколко кратки дрямки през деня и сън през цялата нощ.





Няма коментари:

Публикуване на коментар