Масаж - техника поглаждане

Техника ПОГЛАЖДАНЕ
Винаги се започва с тази техника. Тя кара бебето да се отпусне.
Поглаждат се постепенно всички части от тялото на бебето, внимателно и нежно.
През първите няколко седмици това е единственият масаж, който се прави. Той съдейства за намаляване на повишения мускулен тонус.

Определите силата на допир? може да я определите, като затворете очите си  и притиснете клепачите си. Силата, с която масажирате трябва да е същата като тази, без да причинявате дискомфорт на бебето.

В каква последователност се прави масажът?

  1. Лице
  2. Ръце
  3. Гърди
  4. Корем
  5. Крака
  6. Гръб
Масаж на лице , глава и челюст
Масаж на главата докосват се челото, слепоочията и основата на черепа, вежди и клепачи, нос, бузки, местата около устата, ушите и около тях.
Масаж на челюсти трябва да докосвате много нежно предната част на врата, задната част на врата с бавни движения като достигате до рамената. Милвайте бебето от врата към раменете в посока гърдите.





Масаж на ръчичките
Този масаж се прави от 2 месец до 1 годинка
Поставете детето да легне по гръб и започнете с поглаждане на ръцете. При поглаждане на дясната ръка дайте на детето да хване палеца на лявата ви ръка, а с дясната извършвайте последователни поглаждания от китката към рамото.
Ръката на детето обхванете така, че палецът ви да се движи по вътрешната страна на ръката, а пръстите ви - по външната. След извършване на 4 до 5 поглаждания се прехвърлете на лявата ръка на детето. Поглаждайте го по същия начин, но сменете ръцете си - детето хваща десния ви палец,  масажирате с лявата ръка.



Няма коментари:

Публикуване на коментар