Плач на бебето през 1-вия месец

Много важна проява на новороденото. Това е единствения начин по който бебето изразява своята емоция.  Със своя плач бебето опитва да каже различни неща и можем да ги различим по 3 различни начина

Обикновен плач – израз на желание на бебето да му бъдат задоволени няколко физиологически потребности – храна , вода , смяна на памперс, претопляне – този плач е ритмичен , в началото по – тих а в последствие се засилва.
 Емоционален плач – по-силен и продължителен от горния и не се прекратява при задоволяване на потребностите . Този плач зачетява напоследък – съвременните бебета са по – емоционални (нервни).
Болезнен плач – Внезапно начало, с особена сила , следва затихване с хълцане – плач от колики.



  Нека ги разгледаме поотделно:

1.  Плач от глад:
Това е може би първото което ви идва на ум. Плача и неспокойството много рядко е признак на глад. Най-честата грешка е още при първия плач детето да бъде по-често хранене и ако това е невъзможно да бъде включено адаптирано мляко. Има опасност от прехранване – след първия месец да наддаде над 1,5 кг. А това води до риск от развитие на рахит и др.
Ако майката се съмнява дали и стига кърмата не е грешно 3 пъти дневно -сутрин, обяд и привечер да се изцежда на ръка или с помпичка, да види количеството кърма от двете гърди и изцедената кърма да я даде на детето с биберон. Разбира се тази проверка се прави инцидентно. Количеството храна, която бебето трябва да получи през първата седмица е 50-60 ml на хранене , през втората 70 , през третата 80 и в края на първия месец достига 100 ml. Най-точния критерий за това дали е достатъчна кърмата е тегловния прираст. През първия месец момиченцата трябва да качат минимум 600 грама а момченцата -700 .

2.  Мръсен памперс:
Някой бебета не могат да понасят мръсни памперси и трябва веднага да бъдат подсушени , а на други не им прави и впечатление. Така или иначе това лесно може да се провери .

3.  Има нужда от сън:
Когато те са уморени, могат просто да отидат да спят - по всяко време, навсякъде. Или поне така възрастните обичат да мислят. В действителност, това е по-трудно за тях, отколкото може би си мислите. Вместо да затворят очи и да заспят, бебетата започват да нервничат и да плачат, особено ако те са прекалено уморени.

4.  Има нужда от гушкане:
Бебетата имат нужда от много гушкане. Те обичат да виждат лицата на техните родители да чуват гласовете им, и да слушат ударите на сърцето и дори да открие вашия уникален мирис.
Плачът може да бъде техния начин на молба да бъдат гушкани. Може би се чудите дали вашето бебе няма да свикне така на ръце , но ще ви кажа че през първите няколко месеца от живота на бебето , това е невъзможно.

5. Болки (газове и колики):
Тези болки могат да доведат до много плач. В действителност , по скоро мистериозно състояние , наречено колики се определя като неутешим плач в продължение на най-малко 3 часа на ден, най-малко 3 дни в седмицата , най-малко 3 седмици подред. Ако бебето ви често плаче веднага след като е хранено , то може да чувства някаква болка в корема. Много родители се питат дали има облекчение , дали има анти - колики (капки) за бебетата или вода направена от билки. По добре се консултирайте с вашия лекар преди да използвате каквото и да е.
  •  Мехлем против колики – сравнително нов продукт на пазара, съдържа етерични масла от анасон и ким. Ефектът му се удвоява, защото едновременно с нанасянето се масажира коремчето по посока на часовниковата стрелка (10-15 пъти).
  •  Капки против колики. Препоръчват се капки на билкова основа и други, съдържащи съставката симетикон. Те намаляват газовете и така облекчават страданието на новороденото.
  • Чай против колики – най-старото и изпитано средство в борбата с неприятните болки в стомаха. Чайовете против колики съдържат копър и анасон, може да бъдат обогатени и с лайка. В аптечната мрежа се предлагат и инстантни чайове със същото съдържание.
  • Шише и биберони против колики – конструирани са така, че максимално да ограничават постъпването на въздух в коремчето по време на хранене.
  • Прекъсване на храненето – може да се прави 2-3 пъти по време на хранене, за да се оригне бебето.
  • Ефектът „Мама” – не е мит. Много често майката констатира, че детето се успокоява и спира да плаче, когато го притисне към гърдите си, това успокоява новороденото и намалява тревогата, която се подсилва от непознатата за детето болка в корема.
  • Топла пелена. Затоплете пелена (до поносима температура) или увийте бутилка топла вода в нея. Поставена до коремчето на бебето, тя намалява болката. Може да използвате и грейка с топла вода.
  • Битовият шум. Колкото и странно да звучи, този начин работи. Може би ефектът му се обяснява с отвличане на вниманието от болката. Добра работа върши включената прахосмукачка например.
  • Разходката. Нахранете мъничето и го изведете навън. Свежият въздух ще го приспи. Както неведнъж сме се убеждавали, сънят е добро лекарство – притъпява болката и елиминира дразнителите, които усилват напрежението за новороденото.
  • Подбирайте храната си. Ако кърмите, е добре да знаете, че цитрусовите плодове, шоколадът, напитките, съдържащи кофеин, прясното мляко, зелето и бобовите култури предизвикват колики. Ще намалите значително проблемите на бебето си, ако избягвате тези храни и напитки.
 6.  Нужда от оригване:
Ако бебето ви плаче след хранене, добро оригване може да бъде всичко от което се нуждае.

Бебетата поглъщат въздух , докато се кърмят или сучат от бутилка и ако въздухът не е освободен може да причини известен дискомфорт. Някои бебета са силно обезпокоени от въздуха в корема им , докато други не изглежда да имат нужда от това.

7.  Твърде студено или прекалено горещо:
Когато бебето ви чувства , че му е хладно , като например докато го преобличате , му сложите студена мокра кърпичка , то може да протестира чрез плач. Новородените искат да бъдат облечени и да бъдат на топличко - но не твърде топло.
По-вероятно е бебетата да се оплакват от твърде топло ,отколкото от твърде студено.


8.  За нещо дребно:
Бебетата могат да се смущават от нещо като неудобни дрешки . За това , премахнете всички етикети от дрехите който докосват кожата му ,за да се чувства по комфортно.


9.  Не се чувства добре:
В общи линии плача в периода на новороденото много рядко е симптом на болест. За притеснение е когато той е съчетан с други симптоми – повръщане , спиране на изхождания и др.
При внезапен плач е нужно да измерим телесната температура на бебето. Извършва се с обикновен термометър , като се пъха само живачния резервоар в ануса и се държи 2 мин. Показната температура приспадаме с 0,5 градуса  ако показва 37,5 то истинската температура е 37. Бебето няма съвършен терморегулационен център , затова субфебрилна температура – 37,0 – 37,5 не е притеснителна.




И така, защо бебето плаче?
Бебетата имат свои собствени добри причини, но дори и най-мъдрите родители не могат да отговорят на мислите на техните бебета и бебето няма думи с които да ни каже какво не е наред.

Няма коментари:

Публикуване на коментар