Къпане на бебето през 1-вия месец


ВСЕКИ ДЕН ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ, НО ПРЕДИ ХРАНЕНЕ. 

Най-удобно ще ви е вечер преди сън. Когато детето поотрасне и не ляга да спи веднага след вечеря, може да е по-удобно да го къпете след вечеря, особено ако тя е в по-ранен час.

Използвайте бебешки шампоан,бебешки сапун, може да използвате гъба.

Отначало къпането изглежда страшно за неопитната майка — бебето е толкова безпомощно, отпуснато и хлъзгаво, особено след сапунисване. Първите няколко седмици, докато вие добиете увереност, или даже първите месеци, докато бебето започне да сяда, можете, ако искате, да го измивате с гъба. Често се препоръчва бебето да не се къпе във ваничка, докато не му зарасне пъпчет.
За новородените деца до падане на пъпния остатък и зарастване на пъпната раничка се се препоръчва само измиване на течаща вода от кръста надолу, за да не се внесе инфекция в пъпчето.
  • Можете да го измивате с гъба, като го поставите на маса или на скута си. Сложете под бебето парче непромокаем плат. Ако измивате бебето на масата, преди това поставете върху нея голяма възглавница, нагънато одеяло или юрган, за да не се търкаля бебето. Търкалянето плаши малките бебета. 
  • Може да го къпете в бебешка вана. Бебето може да се къпе в леген или в емайлирана ваничка. Използуването на голяма вана е уморително за майката (заболяват я гърбът и краката). Някои майки предпочитат платнена ваничка на високи крака, ако има къде да я държат. За по-голямо удобство поставете ваничката или легена на маса, до която можете да седнете, или на скрин, до който да стоите прави.Водният термометър не е необходим, но е успокоение за неопитната майка. Опитайте температурата на водата с китка или лакът. Трябва да е приятно топла.Отначало използувайте по-малко вода, докато свикнете да държите бебето здраво. Металната ваничка ще бъде по-малко хлъзгава, ако поставите пелена на дъното й.  
 











1. Най-напред пригответе и подредете всичко необходимо за къпане, за обличане и хранене след баня.Температурата на водата трябва да бъде 37 градуса.Водата във ваничката не трябва да бъде много-4-5 см. от дъното. Потопете детето внимателно, като придържате с лявата ръка неговото ляво рамо и крачета;
2.   Къпането започва с измиване на главичката, лицето, шията, гърдичките, ръчичките. Не забравяйте да измиете дланите, като разтворите пръстчетата.След това обърнете бебето така че да легне с гърдите си върху лявата ви ръка, като непременно го поддържате за дясно рамо и под мишницата.Измийте гръбчето ,дупенцето, крачетата. Изплакнете бебето с чиста вода.    При момченцата не се отваря половия орган ,а при момиченцата се почиства низходящо; 
3.   Поставете го върху хавлийка и внимателно го подсушете, като попивате водата с леко потупване по кожата без триене. Започнете от косата, грижливо подсушете всички гънки - под брадичката, мишниците, слабините, бедрата, коленете. Намажете го с бебешко олио. Облечете бебето трислойно.Памперси,къси гащички,камизолка,боди и горни и долни ритънки .През лятото отпада бодито; 
4.   Почистете с отделни тампони ушите, очите, нослето; 
5.   Срешете косичката с мека четка; 
6.   Сълзите непрекъснато къпят очите (не само когато бебето плаче). Ето защо не е необходимо да се слагат капки в очите, когато те са здрави. 
7.   Ноктите се изрязват след втората седмица ,а до тогава се използуват ръкавички за да не се драска детето; Ноктите могат да се изрязват, докато бебето спи. Може да ви е по-лесно със специални щипци, отколкото с ножичка.   
8.  Бебето се поставя в отделно легло на страни. Може да се използува ниска възглавница - 2см. като се поставя под главата и горната част на тялото. Използува се лека завивка;