Грижи за 2 месечно бебе

Освен ежедневните грижи за бебето като:
  • Къпане
  • Смяна на пелени 
  • Хранене
 
 
 
 То има и желания с които Ви подсказва ,че му се спи или че е гладно а, може и да му се играе!:  

  • когато се прозява и слага ръчички върху очите си означава, че му се спи
  • когато постоянно отваря устата е време да го нахраните
  • ококорило е широко очички и прави бързи движения с ръце и крака – „Готов съм за игра”
  • когато извръща глава настрани и извива гръбче, означава, че му предлагате нещо не по вкуса му.
  • Ако не се чувства комфортно, то ще извива телцето си, ще прави физиономии, докато не се намести.  То показва кога е уморено, кога е стреснато или доволно чрез очите си, чрез лицето си и с ръкомахания.  
Съвети:
  • Давай на бебето да хваща или просто да докосва различни предмети, така развива сетивата си и научава нови неща за заобикалящия го свят.
  • Усмихвай му се и му говори по-често. Показвай му пъстри играчки. Бебетата вече правят разлика между цветовете: например между бяло и черно и жълто и червено.
  •  Новородените обожават да бъдат държани на ръце и гушкани. Оказва се, че това е изключително важно за правилното развитие на мозъка му. Едно здраво гушкане струва много повече, отколкото многото приказки. Бъдете сигурни, че бебето ви обича да бъде близо до вас.
  •  Не пренебрегвайте най-близкия контакт, при който се допирате до кожата му. Нежният ви глас и изразяването на любов са част от незаменимата ежедневна грижа за всяко дете. Така то се чувства защитено и сигурно и се развива нормално като не се страхува да изявява своите способности по-нататък. 


Възпитанието на детето трябва да започне още от началото на неговия живот чрез въвеждане на постоянен режим на хранене , разходки и сън, чести занимания с него през периодите на бодърстване, нежна и търпелива реакция към неговия плач и задоволяване на потребностите.

Много родители се интересуват дали може детето да спи при тях на спалнята. Последните проучвания доказват, че по-малък риск за бебето има когато то спи самостоятелно. Така се намалява риска от задушаване, неспокоен сън и др.

Хълцането и кихането са нормални реакции на бебето. При хълцането имаме спазъм на диафрагмата /мускул,който разделя чревцата и стомаха от белия дроб и сърцето/. Не се знае причината за неговото появяване , но се свързва с постъпването на въздух при хранене. Не се прави нищо освен подаване на вода. Водата през този месец не се подсладява. Бебето реагира с кихане обикновено при разповиване и промяна на околната температура. 

Режим на бебето?
Сън, храна и игра са основните опорни точки в ежедневния режим на всяко бебе. Детето се чувства по-сигурно, когато знае какво го очаква през деня.

Установявайки този режим, вие постепенно ще изградите и дълготрайна привързаност с този малък човешки индивид. Според изследванията, ако едно дете е установило още в първите си месеци трайна и сигурна привързаност към някой, то израства с по-добри социални умения и способности за обучение. Те са по-любознателни, уверени, способни на работа в екип и самостоятелни.




Няма коментари:

Публикуване на коментар