Поведение,възможностии грижи на бебето през 3-тия месец


  Бебето все повече се е приспособило към околната среда. Вие чувствате вашето бебе по - близко и го познавате повече. През третия месец може да го извеждате всекидневно по няколко часа. Условието е да е хубаво метереологичното време, независимо от сезона. За целта е необходимо да се снабдим с подходяща КОЛИЧКА. Те биват няколко вида - за легнало положение, комбинирана - за легнало и седнало, комбинирана за седнало положение и седалка за кола и др. Много са удобни последните две. Трябва да се съблюдават някои мерки за безопасност, а именно: да не се оставя детето без надзор, винаги да се включват спирачките при спряно положение, да се използуват стабилни предпазни колани, при по-големи деца да не се допуска да се изправят. С бебето може да се пътува на по-голямо разстояние с кола. За целта го нахранете преди тръгване и е желателно по-голямата част от пътуването да премине в сън на бебето.
 
Вашето бебе започва да установява регулярни навици. Ще имате възможност да му съставите режим на хранене и за сън. Ако искате бебето да спи повече през нощта ще имате възможност да го държите будно по-дълго време през деня. Ще забележите повече промени в бебето, като например смях, задържане на обект за по-дълго време, опити да дъвче различни неща.
  Бебето може да вижда обекти отдалечени на 4,5 – 5 метра и да се фокусира на обекти поставени на около 40 см. от лицето му.
  Ще започнете да увеличавате количеството храна за бебето, дори бихте могли да започнете въвеждане на твърди храни. Банановата каша и друга бебешка храна няма да навредят на бебето, но ако то не е готово не го насилвайте. То може да е щастливо само с кърма или адаптирано мляко. Говорете с Вашия лекар преди да решите да захранвате бебето.
  Бебето сега знае за какво му служат ръцете и ще ги използва през цялото време – смуче си палеца, опитва се да хваща различни предмети и Ви дърпа за косата. То може да движи ръцете си едновременно и да ги гледа.
  Поставете бебето да легне върху гърдите Ви и то ще се опита да се повдигне и да погледне над ръмената Ви. Започват и опитите му да пълзи. Седи изправено като го придържате за кръста. Когато лежи по гръб то постоянно ще рита с крачета и размахва ръчички наоколо. Когато лежи по корем бебето с големи усилия може да повдигне гърди, подпирайки се на ръцете. Крачетата му могат да издържат известна тежест, когато бебето се държи изправено.
Бебето отговаря на всички Ваши реакции. Когато му се усмихвате и то ще Ви се усмихва. Когато му правите нещо смешно, то “ще се скъса от смях”. То може да имитира Ваши действия, изплезете език и то ще направи същото.

  Бебето реагира когато чуе името си. Разграничава говор от други звуци. Слухът му е напълно развит.При положителни емоции се усмихва и широко отваря очи.
  То знае кой кой е в неговото обкръжение, знае точно коя е майка му, баща му, брат,сестра и дори бабите и дядовците, които са по-дълго в живота му.
  Сега е време да започнете да искате от околните да Ви помагат. Нека партньорът Ви нахрани и изкъпе бебето. Нека семейството и приятелите Ви помагат. Запомнете, че и Вие се нуждаете от почивка, защото колкото повече расте бебето, толкова повече време ще му отделяте.



Как комуникира бебето?
Плачът все още остава основното му средство за комуникация. И така ще продължава още много месеци. Освен че чрез плача си изразява нуждата си от нещо, мъничето може да плаче дори просто от преумората си: то изведнъж е осъзнало, че светът е място препълнено със звуци и пъстри предмети. Понякога може да плаче също така и съвсем безпричинно – ако детето е в добро здравословно състояние не изглежда болно, опитай се да не се притесняваш прекалено много.
В този период неговата усмивка ще бъде запазена предимно за мама и татко. С непознати мъничето може да не се държи съвсем дружелюбно.

Помогни му да се развива по следния начин:

-Давай му шарени играчки от различни материали, форма и размери.
-Задръж играчка, която то се опитва да достигне на границата на неговия обхват, за да го провокираш да се придвижи към нея. Остави го да я сграбчи и да си поиграе.
-Внимавай за знаци, че детето се е преуморило. Трябва навреме да прекъснеш играта, за да го предпазиш от превъзбуждане.
-Не се стеснявай да си говориш с него, измисли си бебешки език дори. Според направени изследвания, колкото повече говориш на детето, толкова по-бързо то ще проговори.
-Поддържайте стаята на бебето чиста, нека редът в нея да не се променя драстично. Така детето ви ще свикне със специфичния аромат на леглото си, на звука на отварящия се прозорец или на поскърцването на паркета. Скоро новороденото ще започне да асоциира тези невидими за вас детайли със съня.
-Много деца се страхуват от тъмното, за това вие може да оставите в началото включена една нощна лампа. Не вдигайте шум докато сменяте пелената или докато храните детето.
-Не оставяйте до него през нощта шише с мляко. Има реална опасност то да глътне прекомерно голяма доза течност и да се задави. Биберонът е добро временно решение.


















Няма коментари:

Публикуване на коментар