Поведение и възможности на бебето през 4-тия месец


На този етап от развитието си детето разбира, че може да повлияе на емоционалното ти състояние, а това означава, че започва истинско общуване между вас.
                                                                                    
На четири месеца бебето започва да формира своята собствена личност. Сега то добре познава обкръжаващата го среда и всички в нея. То е по-шумно, търси Ви и Ви “поздравява” при всяко влизане в стаята.
Бебето може да вижда предмети разположени по-далече и се радва да гледа телевизия.
Млякото вече не е достатъчно за задоволяване на все повече нарастващия му апетит, така че може би ще искате да започнете захранването му с различни храни. Започнете бавно и помнете, че бебето няма да харесва всички храни, така че не приемайте това като признак, че то не иска да се храни. Опитвайте с различни храни, докато разберете какво предпочита.
Ръцете на бебето са единственият инструмент, с който може да хваща предметите около него. Ако поставите малки предмети върху стомахчето му то ще се опита да ги хване. Ако му дадете дрънкалка, то ще я разтръска и ще се очарова от звуците, които издава.
Физически бебето става все по-силно с всеки изминат ден и вече може да контролира движенията на главата си. Поставено да легне по гръб, то може да се обърне по корем. Бебето може да седи подпряно без главата му да клюмва.
Бебето се учи да комуникира чрез малки гукащи звуци и изрази на лицето. То ще имитира движението на устата Ви, ще се опитва да “говори” с Вас.
Има много неща, които може да направите за да помогнете на бебето да се развива и учи:
  • Дайте му пъстри играчки за да се тренира в хващане и опознаване на различни материи.
  • Дайте му огледало, то ще бъде очаровано от отражението си в него.
  • Пускайте му музика или му пейте песнички. Понякога ще чувате звуци, които ще се опитва да издава в ритъма на музиката.
  • Сложете го да погледа телевизия за около половин час, докато миете чиниите или си давате кратка почивка.
Бебето вече има изградени навици за сън и хранене, като повечето бебета на четири месеца спят през цялата нощ – до девет часа, което означава, че Вие ще имате възможност да предвидите времето му за сън през деня, обикновено около 2 часа сутрин и следобед.

Бебето трябва да спи 10 часа през нощта а през деня да подремва 2-3 пъти за около 4 часа. Всяко семейство има ритуал за заспиване - някои го къпят преди това, други пеят песнички или нежно разказват кратки приказки. Трябва постепенно да се откажем от най-честия – да го люлеем преди заспиване.

През този период бебето започва да се лигави. Обикновено това се свързва с предстоящото поникване на първото зъбче. Това се случва през 6 месец, но бебетата започват да чувстват дразнене по венците и лигавене много преди това. Повишеното слюноотделяне има своите положителни ефекти: поддържа влага в устната кухина, размеква храната за по-лесно преглъщане, намалява болката при никнене на зъбите и др. Слюнката се увеличава не само поради повишеното производство а и поради факта , че не може да контролира движенията на устните си и езика и не може съзнателно да преглъща. Биберона би свършил добра работа. Може около устата да се образува обрив - лекаря ще ви изпише необходимия крем. Повишеното слюноотделяне може да бъде симптом и на някоя болест ако е съчетано с други симптоми – температура, кашлица, затруднено дишане. Това също е повод да се обърнете към вашия педиатър.
  

Ето какво може то през този месец:
-Засилва се комплекса на оживление - с движение на цялото си тяло изразява радост , силно се смее и бърбори с отговор на нежеланите думи на набедената над него майка;
-Усмихва се на реално лице , а не на образ;
-Тонуса на долните крайници намалява и се изразява с този на горните;
-Силата се увеличава и уверено движи горни и долни крайници;
-Може да обръща главата си във всички посоки, когато е легнало по корем или седи;
-Все още не може да достига целта си правилно;
-Може да противопостави палеца си на останалите пръсти; 
-Сграбчва малки предмети и ги държи в ръката; 
-Слага предмети в устата си;
-При повдигане до сядане , бебето вдига главата и раменете си;
-Държи високо главичката си в позиция по корем, подпира се на изправените ръце и крака;
-Усъвършенства принудителното си седене, като се изправя дъгата на гръбнака;
-По корем имитира плуване , а по гръб изправя главата и рита и движи крайниците си. Може да се повдигне с една ръка, когато е по корем и трайно да извива главата си нагоре;
-Започват опитите за превъртане от корем по гръб; 
-Бебето започва да опипва и да разглежда ръчичките си - това е начало на опознаване на собственото си тяло;
-Подобрява координацията между ръцете и очите. Като забележи предмет посяга , като отваря ръката си и по-уверено хваща. Всичко хванато пъха в устата си. Може да посегне и да захване ваш кичур или аксесоар;
-По-стабилно е хващането , по-продължително и прави първи манипулации с предметите. Хваща висящи над гърдите си играчки.
-Посяга с две ръце;
-Развива се координацията между движенията на очите и главата. Проследява с очи - с двете очи фокусира предмета и стабилно го проследява. Може да засече движещ се предмет на няколко метра от него;
-Издава повече звуци - по-колоритно и мелодично гука , бърбори и пищи. Това е за сметка на намалящия плач. По този начин изразява по-диференцирано своите желания;
-Играе дълго само;
-Смее се докато го гъделичкат; 
-Харесва образа си в огледало;
-Има памет от 10 секунди;
-Превързва се към човека, който го гледа;

ЗАПЕК - голяма част от децата/около 50%/ имат след първия месец трудно изхождане. За запек говорим ако детето НЕ СЕ Е ИЗХОЖДАЛО ПОВЕЧЕ ОТ 3 ДНИ. Обикновено се свързва с включването на ябълков сок, или от сухото мляко, по-малък прием на течност и др. В повечето случаи не се открива истинската причина. Може би оказва влияние и стресовата обстановка на която са подложени съвременните бебета. Какво трябва да направим? - да включим разхлабващи сокчета от круши, сливи и др.
-да правим по-усърдно масажи по периферията на коремчето по посока на часовниковата стрелка.
-можем да подразним ануса с термометърче. 

-по-голяма част от бебета се оправят след включване на захранването, за което ще говорим по- късно.
-можем да използуваме някои медикаменти като ДУФАЛАК, ЛИКОПОДИУМ и др.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ АКО СЕ НАЛОЖИ ДАВАНЕТО НА ЛЕКАРСТВА НА ДЕТЕТО? 

- ВСИЧКИ МЕДИКАМЕНТИ СЕ НАЗНАЧАВАТ САМО ОТ ЛЕКАР. ОЩЕ В КАБИНЕТА ПИТАЙТЕ ЗА ВСИЧКО - ВИДА ЛЕКАРСТВО, ДОЗАТА, КАК СЕ ПРИГОТВЯ И ДР. В АПТЕКАТА СРАВНЕТЕ ДАДЕНИЯ С ИЗПИСАНИЯ МЕДИКАМЕНТ НА РЕЦЕПТАТА. ПИТАЙТЕ ПАК ЗА ДОЗАТА. ПРИ НЕГОВОТО ДАВАНЕ НА БЕБЕТА УВЕРЕТЕ СЕ , ЧЕ Е СЪЩИЯ ОТ РЕЦЕПТАТА, ВНИМАТЕЛНО ОПРЕДЕЛЕТЕ ДОЗАТА. ПОЧТИ ВСИЧКИ ЛЕКАРСТВА СА В ТЕЧНА ФОРМА. ТЕ СЕ ДАВАТ НА ДЕТЕТО ЧРЕЗ ПЛАСТМАСОВИ ДОЗИРОВЪЧНИ ЛЪЖИЧКИ И ОРАЛНИ СПРИНЦОВКИ. НЕ СЕ ИЗПОЛЗУВАТ ДОМАШНИ ПРИБОРИ. АНТИБИОТИЦИТЕ СА В ГРАНУЛИРАНА ФОРМА. ПЪРВО СЕ РАЗТВАРЯТ С ВОДА В КОЛИЧЕСТВО ПОСОЧЕНО НА ОПАКОВКАТА И СЛЕД ТОВА СЕ ДОЗИРАТ СПРЯМО РЕЦЕПТАТА.

АКО СЕ НАЛОЖИ ЕДНОВРЕМЕНЕН ПРИЕМ НА НЯКОЛКО ЛЕКАРСТВА СЕ ДАВАТ ПОСЛЕДОВАТЕЛНО БЕЗ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАТЕ.

МЕДИКАМЕНТИТЕ НА РАЗЛИЧНИ ЧЛЕНОВЕ НА СЕМЕЙСТВОТО СЕ ДЪРЖАТ НА РАЗЛИЧНИ МЕСТА.

През четвъртия месец може да започнат да се променя цвета на очите. ТОВА СТАВА ОКОНЧАТЕЛНО ДО ШЕСТИЯ МЕСЕЦ. Пъстрите, светлокафявите и светлосините могат да потъмнеят.

Долната част на крачетата/подбедриците/ могат да са изкривени лъкообразно. Въпреки , че родителите се притесняват, то това не е проблем. Обикновено се оправя след прохождането на бебето, когато се развиват мускулите на гръбнака и краката.

Често родителите се притесняват от това ,че ставите са халтави и пукат.То се израства с времето.






 

Няма коментари:

Публикуване на коментар