Закаляване на бебето през 3-тия месец


Всяка майка пази зорко новороденото от резките въздействия на външната среда (преохлаждане, прегряване). Все пак, за да растат децата здрави, от най-ранна възраст се препоръчва те да бъдат закалявани. Можеш лесно да започнеш като поддържаш подходяща температура в спалното помещение – тя не трябва да е много висока, а най-добре е да е около 20°. Всеки ден помещението трябва да се проветрява, като се вземат мерки детето да не стои на течение.
 
Не навличай детето с прекалено много дрехи. Освен, че ще се изпоти, те ограничават свободата на движенията му, а това е важно за неговите растеж и развитие. Честите разходки навън предпазват от изнежването в домашна обстановка и са добро начало на закалителния процес.

Слънчевите бани при кърмачетата също са подходящи закалителни процедури. Започни постепенно (отначало можеш да разголваш само ръчичките и краченцата по време на разходка) и внимавай за зачервяване на кожата. В случай на нужда спри за известно време, докато зачервяването изчезне.
 
На тази възраст бебето е силно достатъчно, за да се наведе и да падне или да преобърне бебешкото си столче. Затова използвай предпазните колани и слагай седалката на детето само на пода – никога на маса или кушетка.

Бебетата реагират най-бързо на женски глас – и не случайно, изглежда у нас е заложено да асоциираме гласа на майката с усещането за сигурност, ситост и комфорт.
Така че не е случайно, че повечето хора започват да говорят гальовно почти на фалцет – изтъняват гласа си и използват „бебешки“ думички, когато говорят на най-малките. Този тип бебешка комуникация не забавява развитието на истинската реч и не трябва да те притеснява.

Няма коментари:

Публикуване на коментар