Игри-Играчки-Занимания на бебето през 3-тия месец

Вече вашето бебе разбира доста неща въпреки ,че още доста има да опознава света то вече умее да разпознава гласа ви , да познава лицето ви.
Вече ще прекарва повече време будно и ще започне да проявява засилен интерес към предметите наоколо и към нещата, които ти правиш. Ще координира все по-добре движенията си и ще става все по-силно и самостоятелно.
През третия месец то ще започне само да инициира общуването с  вас – посредством издаване на звуци, с изражението на лицето си  (като ти се усмихва съзнателно). То наблюдава също внимателно твоето изражение и интонацията на гласа ти.
Тъй като вече може да контролира ръцете си – да отваря юмручетата и да хваща с тях, бебето ще разбере, че забавното дрънкане се получава, когато разтръска дрънкалката, която държи.
Ще започне да изследва околното пространство, използвайки ръцете си.
Ще забележи пръстчетата на краката си и много ще се забавлява като гледа как се мърдат. Може продължително време да се занимава само, като наблюдава например ръцете си или поднася играчката до устата си. 




 Кошарата е прекрасно място за тримесечно бебе. Там има достатъчно пространство да се движи и да се подредят различни интересни играчки до бебето.

Игри

  • Ушийте си кукла от ръкавица - пате, прасенце или пък коте. Може да измислите някаква песничка или танц, колкото по-смешно го направите – толкова повече ще се хареса на бебето ви.
  • Покажете на бебето си играчка, която издава звук.  
  • Обикновено всички деца обожават да се къпят и да играят с водата.  За това го превърнете в една забавна игра.
  • Смешни изражения: Упражнявайте мимиките си, смейте се, цупете се, въртете очи, махайте нежно с ръце. Бебето ви ще бъде запленено и постепенно дори ще се опитва да ви имитира.
    Криеница: Тази проста игра е изключително забавна за малките. Може да се криете зад играчка или зад собствените ви дланите.
  • Какво ви е нужно: правоъгълно парче от дебел картон , приблизително с размера на вашето бебе или малко одеало.  
    Тази дейност работи най-добре върху килим или мокет, но може да се ползва по-внимателно върху теракот ,ламинат или паркет . Поставете картон или одеяло на килима или пода и позицията на бебето по корем . Внимателно плъзнете картона или одеалото напред и назад , за да му създадете усещане за пълзене. Не дърпайте прекалено бързо или да го наклоните.
  • Какво ви е нужно: Вестник от супермаркетСеднете и вземете бебето си в скута ви разглеждайте страниците , като се посочват и имената плодовете и зеленчуците и другите хранителни продукти на снимката. Въпреки че то не може да отговори и не можа да повтори това което му казвате. Не забравяйте да държите страниците далеч от бебето , за да не го сложи в устата си. Когато то спи може да изрежете картинките от вестника и да ги залепите на картон или на тетрадка и да направите лексикон ,който да разглеждате заедно.

ИГРАЧКИ - използвайте ярки и меки играчки. Бебето обича висящите , за да се протяга към тях.
Те не трябва да са сложни произведения на търговския гений. Най-простичките, меки и пухкави играчки са любимите спътници на бебето. Като пипа и усеща различни предмети, бебето опознава света и развива своето осезание. Важно е да сте наясно, че играчките са чисти и безопасни за бебето. Не бива да има малки части, които се отделят и които има опасност да бъдат глътнати.


При игра с него използвайте името му - то постепенно ще осмисля и осъзнава значението му. Детето трябва да бъде предпазено от задавяне от малки играчки или частици от тях. Ориентировъчно –големината им или част от тях не трябва да може да се пъхне през отвора на празно руло от тоалетна хартия.

МНОГО ВАЖНО Е ДА СЕ ОТДЕЛЯ ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ НА ДЕТЕТО - ДА МУ СЕ НАМЕРЯТ ПОДХОДЯЩИ ИГРАЧКИ - ЯРКИ КУБЧЕТА, ТОПКИ И ДР. , НЕПРЕКЪСНАТО ДА МУ СЕ ГОВОРИ НЕЖНО , ВНИМАТЕЛНО, ПРИ ПОДХОДЯЩО ВРЕМЕ ДА ГО ИЗВЕЖДАМЕ НАВЪН.

Няма коментари:

Публикуване на коментар