Игри-Играчки-Занимания на бебето през 4-тия месец


Четвъртият месец е времето, когато всичко, което попадне в ръцете – влиза автоматично в устата (така че бъди внимателна.) Мъничето вече познава мелодиите на любимите песнички. Добре е да се погрижиш за нови дискове с детски песнички. Когато бебчо навърши 6 месеца, значително се развива възприятието му за пространството. Вече може да намира полускрити играчки и се впечатлява от всичко, което може да „изследва“. Интересен е и гребенът на мама, и пластмасовата чашка, и портмонето на тати. Внимавай в близост да детето да няма предмети, които можа да глътне. Огромно удоволствие за малкото човече е когато играе с мама и тати. Забавлява се на игрите „ку-ку“, „ето ме-няма ме“.

Запознаване със звуци

Представете на бебето различни звуци от околния свят. Например може да имитирате как жужат насекомите. Не забравяйте да му пускате мелодична музика. Специалисти препоръчват за хармонично развитие на детето – класическа музика.

Криеница
 
Тази проста игра е изключително забавна за малките. Може да се криете зад играчка или зад собствените ви дланите.

Обръщане

Повечето бебета в периода между 3 и 4 месец започват да се обръщат – от коремче на гръбче и обратно. Помогнете на бебето да развива това ново за него движение. Подложете ръка и внимателно го обърнете, например в ритъма на весела песничка. Често през нощта бебето се обръща и после не може само да се преобърне обратно. Затова е важно да му помогнете да се научи само.
Вземете бебето и го задръжте в изправено положение. После го спуснете надолу и вдигнете нагоре. 

Сложете бебето по корем, като му подложите удобно възглавница. То възторжено ще наблюдава света около себе си от друга гледна точка. Това упражнение укрепва шията и ръцете.
 

ИГРАЧКИ - разнообразяваме вида им, като използуваме предимно гумени и пластмасови, които издават звуци и които са подходящи и за захапване. Те трябва лесно да се хващат. Често поставяйте детето по корем и нареждайте играчките пред него за да го принуждавате да се присяга.Трябва да помогнем на детето да развие едновременно моторна и зрителна дейност. Използуват се дрънкалки, които издават звуци и постепенно се приближават до неговия зрителен обхват с цел да провокираме движение.

Бебето започва да разпознава образи на познати лица на фотография. Отделете време и насърчавайте тази негова способност.

Когато се измори то дава сигнали - става раздразнително или се прозява, потрива личице и др.






Запомнете: Всяко бебе се развива с различни темпове, така че ако твоето не е съвсем готово за тази седмица, не се притеснявайте - просто опитайте отново след няколко седмици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар