Плач


Много важна проява на новороденото. Това е единствения начин по който бебето изразява своята емоция.  Със своя плач бебето опитва да каже различни неща и можем да ги различим по 3 различни начина
Обикновен плач – израз на желание на бебето да му бъдат задоволени няколко физиологически потребности – храна , вода , смяна на памперс, претопляне – този плач е ритмичен , в началото по – тих а в последствие се засилва.
 Емоционален плач – по-силен и продължителен от горния и не се прекратява при задоволяване на потребностите . Този плач зачетява напоследък – съвременните бебета са по – емоционални (нервни).
Болезнен плач – Внезапно начало, с особена сила , следва затихване с хълцане – плач от колики.

Нека ги разгледаме поотделно:

1.  Плач от глад:
Това е може би първото което ви идва на ум. Плача и неспокойството много рядко е признак на глад. Най-честата грешка е още при първия плач детето да бъде по-често хранене и ако това е невъзможно да бъде включено адаптирано мляко. Има опасност от прехранване – след първия месец да наддаде над 1,5 кг. А това води до риск от развитие на рахит и др.
Ако майката се съмнява дали и стига кърмата не е грешно 3 пъти дневно -сутрин, обяд и привечер да се изцежда на ръка или с помпичка, да види количеството кърма от двете гърди и изцедената кърма да я даде на детето с биберон. Разбира се тази проверка се прави инцидентно. Количеството храна, която бебето трябва да получи през първата седмица е 50-60 ml на хранене , през втората 70 , през третата 80 и в края на първия месец достига 100 ml. Най-точния критерий за това дали е достатъчна кърмата е тегловния прираст. През първия месец момиченцата трябва да качат минимум 600 грама а момченцата -700 .

2.  Мръсен памперс:
Някой бебета не могат да понасят мръсни памперси и трябва веднага да бъдат подсушени , а на други не им прави и впечатление. Така или иначе това лесно може да се провери .

3.  Има нужда от сън:
Когато те са уморени, могат просто да отидат да спят - по всяко време, навсякъде. Или поне така възрастните обичат да мислят. В действителност, това е по-трудно за тях, отколкото може би си мислите. Вместо да затворят очи и да заспят, бебетата започват да нервничат и да плачат, особено ако те са прекалено уморени.

4.  Има нужда от гушкане:
Бебетата имат нужда от много гушкане. Те обичат да виждат лицата на техните родители да чуват гласовете им, и да слушат ударите на сърцето и дори да открие вашия уникален мирис.
Плачът може да бъде техния начин на молба да бъдат гушкани. Може би се чудите дали вашето бебе няма да свикне така на ръце , но ще ви кажа че през първите няколко месеца от живота на бебето , това е невъзможно.

5. Болки (газове и колики):
Тези болки могат да доведат до много плач. В действителност , по скоро мистериозно състояние , наречено колики се определя като неутешим плач в продължение на най-малко 3 часа на ден, най-малко 3 дни в седмицата , най-малко 3 седмици подред. Ако бебето ви често плаче веднага след като е хранено , то може да чувства някаква болка в корема. Много родители се питат дали има облекчение , дали има анти - колики (капки) за бебетата или вода направена от билки. По добре се консултирайте с вашия лекар преди да използвате каквото и да е.
  •  Мехлем против колики – сравнително нов продукт на пазара, съдържа етерични масла от анасон и ким. Ефектът му се удвоява, защото едновременно с нанасянето се масажира коремчето по посока на часовниковата стрелка (10-15 пъти).
  •  Капки против колики. Препоръчват се капки на билкова основа и други, съдържащи съставката симетикон. Те намаляват газовете и така облекчават страданието на новороденото.
  • Чай против колики – най-старото и изпитано средство в борбата с неприятните болки в стомаха. Чайовете против колики съдържат копър и анасон, може да бъдат обогатени и с лайка. В аптечната мрежа се предлагат и инстантни чайове със същото съдържание.
  • Шише и биберони против колики – конструирани са така, че максимално да ограничават постъпването на въздух в коремчето по време на хранене.
  • Прекъсване на храненето – може да се прави 2-3 пъти по време на хранене, за да се оригне бебето.
  • Ефектът „Мама” – не е мит. Много често майката констатира, че детето се успокоява и спира да плаче, когато го притисне към гърдите си, това успокоява новороденото и намалява тревогата, която се подсилва от непознатата за детето болка в корема.
  • Топла пелена. Затоплете пелена (до поносима температура) или увийте бутилка топла вода в нея. Поставена до коремчето на бебето, тя намалява болката. Може да използвате и грейка с топла вода.
  • Битовият шум. Колкото и странно да звучи, този начин работи. Може би ефектът му се обяснява с отвличане на вниманието от болката. Добра работа върши включената прахосмукачка например.
  • Разходката. Нахранете мъничето и го изведете навън. Свежият въздух ще го приспи. Както неведнъж сме се убеждавали, сънят е добро лекарство – притъпява болката и елиминира дразнителите, които усилват напрежението за новороденото.
  • Подбирайте храната си. Ако кърмите, е добре да знаете, че цитрусовите плодове, шоколадът, напитките, съдържащи кофеин, прясното мляко, зелето и бобовите култури предизвикват колики. Ще намалите значително проблемите на бебето си, ако избягвате тези храни и напитки.
 6.  Нужда от оригване:
Ако бебето ви плаче след хранене, добро оригване може да бъде всичко от което се нуждае.
Бебетата поглъщат въздух , докато се кърмят или сучат от бутилка и ако въздухът не е освободен може да причини известен дискомфорт. Някои бебета са силно обезпокоени от въздуха в корема им , докато други не изглежда да имат нужда от това.

7.  Твърде студено или прекалено горещо:
Когато бебето ви чувства , че му е хладно , като например докато го преобличате , му сложите студена мокра кърпичка , то може да протестира чрез плач. Новородените искат да бъдат облечени и да бъдат на топличко - но не твърде топло.
По-вероятно е бебетата да се оплакват от твърде топло ,отколкото от твърде студено.


8.  За нещо дребно:
Бебетата могат да се смущават от нещо като неудобни дрешки . За това , премахнете всички етикети от дрехите който докосват кожата му ,за да се чувства по комфортно.


9.  Не се чувства добре:
В общи линии плача в периода на новороденото много рядко е симптом на болест. За притеснение е когато той е съчетан с други симптоми – повръщане , спиране на изхождания и др.
При внезапен плач е нужно да измерим телесната температура на бебето. Извършва се с обикновен термометър , като се пъха само живачния резервоар в ануса и се държи 2 мин. Показната температура приспадаме с 0,5 градуса  ако показва 37,5 то истинската температура е 37. Бебето няма съвършен терморегулационен център , затова субфебрилна температура – 37,0 – 37,5 не е притеснителна.




И така, защо бебето плаче?
Бебетата имат свои собствени добри причини, но дори и най-мъдрите родители не могат да отговорят на мислите на техните бебета и бебето няма думи с които да ни каже какво не е наред. 



Hranene na novorodenoto


Бебето се кърми 7 пъти на 2:30 – 3:00 часа
6:00 –  кърма
9:00 –  кърма
12:00 – кърма
15:00 –  кърма
18:00 –  кърма
21:00  -  кърма
24:00 –  кърма
Деца родени недоносени или с ниска телесна маса , се кърмят 8-10 пъти на 2-2 ½ часа. При липса на кърма може да се използува адаптирано мляко БЕБЕ – 0 (по 80-100 мл.)
  Най-важното за едно бебе е правилното хранене - колкото просто, толкова стресиращо и объркващо за майката. Кърменето е дар божи и ние трябва да направим всичко възможно да го използуваме. Бебето се слага на гърдите още през първите часове след раждане.  Кърмата през първите дни е по-гъста, по-жълта на цвят, с по-голямо съдържание на белтъчини ,минерали и др. Нарича се коластра. В началото майката чувствува напрегнатост, болки, втвърдяване на гърдите. Може да има преходна температура и чувство, че не може да се изцеди достатъчно мляко. Това не е проблем - нужни са редовни изцеждания на гърдите през 3 часа, може да се използуват топли компреси. Разбира се то трябва да се следи от лекар за да не се получи мастит - гърдите стават много твърди, болезнени, зачервени. Може да има висока температура-38-39гр. Тогава се налага по-сериозно лечение.
  Желателно е още от самото начало да даваме почивка на майката и детето в часовете между 24 и 6. Ако се събуди в 3 и плаче много може да му се подаде вода. Не е грешно ако в първите седмици се храни и през нощта в 3. Още от самото начало ние трябва да диктуваме режима на детето.То се поставя на едната гърда за не повече от 10-15 мин., след това и на другата за същото време. Ако заспи по време на хранене леко го пощипваме по бузките и ушичките. Грешно е бебето да заспива и да стои на гърдата за повече време от посоченото. Ако по-малко се кърми, то търпеливо изчакваме до следващото хранене след 3 часа. Често срещана грешка е когато бебето се събуди и заплаче след 1 час напр. да бъде поставяно на гърдата. При този случай се разбива режима на детето , на него му се подава храна преди да се изпразни напълно стомахчето /а това става за не по-малко от 3 часа/. Безразборното кърмене води и до намаляване на производството на мляко у майката. Почти всички деца свикват още през втората седмица на правилния режим.
КЪРМЕНЕТО ЗАВИСИ ОТ 3 ФАКТОРА
СУКАТЕЛНИЯ РЕФЛЕКС НА БЕБЕТО
ИЗПРАЗВАНЕТО И НА ДВЕТЕ ГЪРДИ ПРЕЗ 3 ЧАСА
СПОКОЙСТВИЕТО НА МАЙКАТА
 Храната на майката трябва да бъде разнообразна. Като количество да бъде един път и половина повече от това преди забременяване. Трябва да съдържа достатъчно количество плодове и зеленчуци, както и течности, мляко и др. Ядките, лука, бозата имат имидж на повишаващи производството на кърма, но няма доказателства. Не е желателно консумирането на алкохол и цигари. Може едно кафе - сутрин по възможност безкофеиново. При температура, болки от различно естество - може да се използуват медикаменти съдържащи Парацетамол в умерено количество.
Хигиената на гърдите е много важна. Гръдните зърна се почистват с преварена вода преди и след хранене. При плоски и хлътнали зърна е необходимо още от самото начало да се правят масажи. При наличие на рагади /рани/ е нужно да се спре сученето от гърдата, да се изпразва с помпичка през 3 часа и да се обработва със специален крем. След заздравяване веднага се възстановява сученето. За рагади има много добър хомеопатичен препарат.

Бебетата, хранени с бутилка, поемат около 89 до 118 мл адаптирано мляко  през първия си месец, като с всеки следващ количеството нараства с около 30 мл.
Ето  няколко положителни знака , че детето се храни достатъчно:
1.Начинът, по който бебето суче, когато поема много мляко от гърдата, е специфичен. То отваря широко уста и суче бавно и стабилно. В момента на максимално отваряне на устата мъничето прави пауза и после отново притваря устата си. Всяка такава пауза е индикатор за напълнена с мляко устичка : колкото по-дълга е тя, толкова повече кърма е поело детето. Етапът на добро поемане на храна може да се смени неколкократно с почивки, по време на които бебето просто “си играе” със зърното. Дете, което редува добро сукане с няколко минутни паузи, вероятно е поело достатъчно кърма. Това, което смуче или “си играе” на кратки периоди, вероятно не е.
2.Честотата и видът на изпражненията са може би най-ясните показатели за това дали кърмачето приема достатъчно мляко. Много бебета пълнят пеленките след всяко хранене.
3.Ако сменяш поне по 6 мокри пеленки на 24 часа към 4-5-тия ден след раждането, можеш да си спокойна, че детето поема достатъчно храна. В повечето случаи кърмата е достатъчна, за да задоволи потребностите им от течности.
  Няма стриктни правила за честотата и продължителността на хранене. Не е вярно, че бебето получава 90% от необходимите му хранителни вещества още в първите 10 минути. Остави го самó да определи от колко време се нуждае за сучене. Разковничето за успешното хранене обаче е детето да суче ефективно.
  Няма понятие „ Рядка , Нехранителна , Некачествена „ Кърма. Има значение количеството при хранене.  . Когато детето суче трудно може да се определи какво количество храна е поело. Един от косвените признаци са изхожданията. Ако те са редовни след всяко хранене е добре. При доказана хипогалактия /намалено количество кърма/ се пристъпва към смесено хранене .
  Трябва да се избере вид адаптирано мляко , съобразено с особеностите на бебето. Режима на хранене не се нарушава – винаги първо се слага детето на гърдите и след това се дохранва с предварително с приготвена смес. Количеството сухо мляко трудно се определя в началото . Бебето само си подсказва какво да е то. Обикновено сутрин майката има повече кърма и следователно дохранването с адаптирано мляко ще е по – малко. Начина на приготвяне на млечната смес е добре упомената върху опаковката. Изхожданията на детето стават по-сгъстени и с по-рядка честота до запек.Често при включването на сухо мляко майките се успокояват и връщат кърменето. При пълна липса на кърма - агалактия детето преминава на изкуственото хранене. То се осъществява изцяло с адаптирано мляко в количество , съответно на възрастта. Приготвяното за бебето мляко трябва да е с температура близка до телесната. Изпробвайте я винаги преди да подадете биберона на детето като капвате 2-3 капки върху вътрешната страна на китката си. Отвора на биберона трябва да бъде толкова голям , че млякото да капе а не да изтича. Никога не давайте останалото от предишното хранене. Стерилизирайте след всяко хранене шишетата и бибероните.
     Бебето се храни на ръце , полулегнало. След хранене се изправя и се държи до 20 мин. С главичката полегнала на рамото ви докато се оригне , докато излезе погълнатия по време на хранене въздух.
 Вода
ВОДА ЗА ПИЕНЕ - в противоречие с някои западни тенденции.
НЕ ЛИШАВАМЕ НАШИТЕ БЕБЕТА ОТ ВОДА. Няма норма за количество към която да се придържаме .Използува се ниско минерализирана контролирана вода - Девин с розов етикет, Аква дива и др. Не се преварява. Подава се на бебето на интервал не по – малко от един час преди или след хранене. Непосредствено след хранене се дава да изпие една - две глътки за да се измие остатъка от храната в устата. През първия месец , в зависимост от степента на жълтеницата се слага във водата захар /обикновено 1ч.л. на 100мл./ Може да се използуват биберони. Няма особено голямо значение избора на шише. Дезинфекцията им се извършва 2-3 пъти дневно или чрез химични таблетки и разтвори или / което препоръчвам/ чрез контейнери в микровълнова печка. При бебето трябва да влизат ограничен кръг хора. Болни не се допускат-особено деца. Ако майката се разболее обслужва детето с маска. Кърменето не се прекратява. Бебето се извежда навън за първи път на 20-ия ден. Времето трябва да е хубаво - тихо, ясно, без валежи , независимо от сезона и температурата.Започва се първия ден с 15 мин. , постепенно се увеличава до един час.



Promenite sled rajdaneto


Колко време ще отнеме  матката да се свие след раждането?
  До раждането теглото на матката се е увеличило до 15 пъти (без съдържанието!) а обемът и е поне 500 пъти по-голям от преди бременността. В няколкото минути след раждането, контракциите причиняват свиване на матката. Мускулите се свиват по същия начин както по време на раждането.
  Тези контракции причиняват отделяне на плацентата от стените на матката. След като плацентата се отдели, матката се свива още повече, затваряйки кръвоносните съдове, които преди това са кръвоснабдявали плацентата. Ако матката продължи да се свива, може да усещате следродилни спазми.
   През първите няколко дни след раждането, ще почувствате как върха на матката ви на или няколко пръста под нивото на пъпа. Около седмица след раждането матката вече тежи едва наполовина от теглото си преди това - малко по-малко от половин килограм. Две седмици по-късно теглото ще намалее на около 300 грама и матката вече изцяло се е прибрала в таза. От четвъртата до шестата седмица ще продължи да се приближава до теглото си от преди бременността или около 70 грама. Този процес се нарича инволюция (биол. дегенеративна промяна) на матката.
  Дори след като матката ви се е свила в таза, може да изглеждате бременна още няколко седмици и дори по-дълго. Причината се крие във все още разтегнатите коремни мускули и ще отнеме време и физически упражнения да се върнете към мечтания плосък корем.

Колко тегло ще загубя веднага след раждането?
  Ще загубите значителна част от теглото си веднага след раждането.

  • Бебето – 3.33 кг
  • Плацентата – 0.66 кг
  • Околоплодната течност – 0.66 кг
  • Матката – 0.9 кг
  • Гърдите – 0.44 кг
  • Кръвта и другите телесни течности – 2.66 кг
  • Запасите от мастна тъкан – 3.3 кг
  • Общо – 12 кг 

  • Менструация след раждане
    Възстановяването или отсъствието на менструацията, когато майката кърми, често предизвикват притеснения. Тъй като нормалните граници са много широки и твърде индивидуални, е трудно се дадат отговори, които да са общовалидни.
    Все пак, ето какво може да чуете и какво е нормално да очаквате:
    Очаквайте менструацията да се възстанови между 40 дни и… няколко години след раждането.
    Кога отново ще се сдобиете с цикъл е трудно да се предскаже. Според изследванията основна роля за това кога ще се появи играят две неща:
    Първото е кърмене на поискване, което обикновено не оставя повече от една по-голяма от 4ч пауза между храненията за денонощие и поддържа високи нива на пролактин. Пролактинът е хормонът, който отговаря за производството на мляко. Той помага също така да се предотврати настъпването на нова бременност, която би намалила количеството мляко за вече роденото бебе, като блокира производството на хормоните, които предизвикват съзряването на нова яйцеклетка в яйчниците (овулация).  Т.е. при тези условия появата на менструацията може да се забави и доста повече от година.
    Второто са нивата на определени хормони в края на бременността и веднага след раждането, върху които няма как да се повлияе. Заради тях дори при наличието на кърмене на поискване, липса на големи интервали без сукане и неизползване на залъгалки менструацията пак може да се появи още 2-3 месеца след раждането.  Тъй като няма как да се знае дали съществуват такива предразполагащи фактори за ранна поява на цикъла (подобни изследвания не се правят рутинно), няма начин достоверно да се предскаже. Може да очаквате с голяма доза сигурност, че кърменето на поискване забавя възстановяването на менструацията – но дали при вас това ще е само за 2-3 месеца или ще трае повече от година никой не може да каже.
    Мит 1 : Липсата на цикъл повече от 3-4 месеца след раждане не е нормална
    Майките често се притесняват, когато възстановяването на менструацията се забави повече от 4-6 месеца. Понякога се случва гинеколози, които нямат опит с кърмещи жени, също да се обезпокоят от толкова дълга липса на менструация и може да предложат медикаментозно предизвикване на цикъла.
    Това е ненужно и може да навреди! Т.нар. лактационна аменорея е нормално състояние на женския организъм също както е нормална липсата на менструация по време на бременността и не са нужни никакви мерки за предизвикване на цикъла. Обикновено след като бебето започне да приема по-съществено количество твърди храни (което при някои кърмачета може да е и след годинката) и с проспиването на по-дълги интервали без кърмене нощем цикълът се появява.
    Мит 2: Когато цикълът се възстанови, кърмата спира
    Възстановяването на менструацията не е причина за спиране на кърмата. Някои майки наблюдават леко намаляване на количеството мляко в дните преди цикъла. Бебето може също да е неспокойно, да се дърпа от гърдата, да суче кратко и да е ревливо. Това може да се дължи както на намалената сила на струята, така и на леките промени във вкуса на кърмата заради нормалните хормонални промени около цикъла (повишава се количеството на натрий в млякото, от което вкусът му става малко по-солен от обичайното).
    Важно е да знаете, че тези промени са временни и обикновено преминават след започването на цикъла или до ден-два след това. По-честото кърмене помага  бебето да е по-спокойно и по-бързо да се навакса физиологичния спад в количеството.
    По-големите кърмачета по правило реагират много по-слабо на тези промени или може да не реагират въобще. Колкото по-малко е бебето, толкова по-вероятно е промените в количеството кърма  и поведението на детето да са по-забележими (вероятно защото първите месеци са периода на калибриране на количеството и хормоналните промени се отразяват по-силно).
    Според някои източници намаляването на кърмата около цикъла има връзка с намаляването нивата на калция в кръвта, което нормално се случва в периода от средата на цикъла (след овулацията) до 2-3 дни след началото на кървенето.  При някои майки вземането на добавка от калций и магнезий в съотношение 2:1 от средата на цикъла до 2. ден от кървенето може да помогне да се избегне както намаляването на млякото, така и болезнените спазми през първите няколко дни на кървенето.
    Мит 3 : Кърменето предпазва от забременяване.
    Кърменето може ефективно и успешно да се използва като контрацептивен метод за първите 6 месеца след раждането. Но – далеч не всяко кърмене гарантира надеждна защита. Можете да използвате кърменето като контрацептив, само ако отговаряте едновременно на всички тези условия:
    • Кърмите бебето изключително, без предлагане на вода, чай, сок, добавки и други храни
    • Няма интервал, по-голям от 4 часа без кърмене, и то само веднъж за 24ч
    • Цялото сукане на бебето е на гърдата, т.е. не се използват залъгалки и шишета
    • Бебето е под 6-месечна възраст и не е започнало захранване
    • Менструацията след раждането не е възстановена
    Тъй като кога ще се случи възстановяването на менструацията обаче е неизвестно, както беше обяснено по-горе, понякога е възможно майката да забременее дори без да се е появил цикъл. Това се случва изключително рядко (според статистиката на практика толкова рядко, колкото и забременяване при правилна употреба на противозачатъчни таблетки, т.е. 1 на 100 жени).
    При повечето жени, при които менструацията се появава в ранните месеци след раждането, първият цикъл е „предупредителен“, т.е. обикновено не е предшестван от овулация и това е сигнал за възстановяване на плодовитостта и за нуждата от вземане на мерки за предотвратяване на нова бременност, освен ако не желаете породени деца.
    Ако не желаете рискове, е добре кърменето да се съчетава с други противозачатъчни методи, подходящи за кърмачки (презерватив, противозачатъчни глобули, спирала).

    Какво да очаквате, когато възстановяването на цикъла вече е факт:

    Внимание! Описаните ситуации могат да бъдат както нормални, така и сигнал за проблеми. Точен отговор на това дали всичко е наред при вас и дали само кърменето е причина за тези прояви може да ви даде единствено гинекологът ви след преглед!
    1. Първият цикъл може да е много по-обилен или много по-оскъден, отколкото е обичайно за вас.
    При някои жени по неизвестни причини може да започне продължително кръвотечение с различен интензитет. Ако то продължава прекомерно дълго, вероятно ще ви предпишат лекарства за контролирането му.
    Прогестероновите препарати (Утрогестан, Дуфастон и други подобни) могат да се използват, без да е нужно да се прекъсва кърменето.
    Лекарствата, потискащи кървенето, често носят предупреждение срещу употребата им по време на кърмене и може да ви бъде препоръчано да не кърмите, докато ги приемате – за щастие това рядко е необходимо, затова търсете повече информация за конкретния препарат от консултант по кърмене или лекар, имащ опит в работата с кърмачки.
    Ако ви бъде предложен варианта да контролирате кървенето с прием на противозачатъчни таблетки, е важно те да съдържат само прогестини, без естроген, тъй като естрогенът влияе негативно на количеството и състава на кърмата.
    2. Цикълът може да е нередовен.
    Нерегулярните интервали между менструациите – твърде дълги или твърде кратки – са нормално явление през първите месеци. С течение на времето хормоните ви отново ще си възвърнат баланса и това ще се оправи – не е нужно да се предприема специфично лечение.
    3. Можете да пропуснете месец-два, и дори повече, преди да се появи следващата менструация
    Това също се случва при някои жени. Възможно е първата менструация вече да е факт, а след това да пропуснете няколко месеца, в които да не се появи цикъл. Сукането на вашето бебе все още продължава да влияе много на цикъла ви, така че зачестеното нощно сукане например поради зъбоникнене  или разболяване на детето понякога може да ви осигури месец без менструация.
    Резултатите от тестовете за бременност са акуратни, независимо от продължаващото кърмене – така че в случай на съмнение можете да направите тест за собствено успокоение.
    4. В периодите между първите няколко менструации може да имате оскъдни зацапвания, траещи по ден-два
    Това също може да е нормално за някои жени и изчезва от само себе си с регулирането на хормоните.

    Защо капе косата след раждане?
    Нормално притеснение на всяка една жена, която вече е станала майка –защо косата пада след раждане? Паниката е разбираема – не ни стигат излишните килограми, ами сега и косопад…
    В интерес на истината – няма място за каквито и да е притеснения. Всичко е въпрос на хормони. Твърде възможно е по време на бременността косата ви да расте по-бързо, да стане по-гъста и видимо да подобри външния си вид. Тогава видимо намалява т.н. ежедневно падане, които има за цел да прочисти и обнови косата. Нормално е след време да настъпи някакво равновесие – все пак организмът трябва да се освободи от онова, което е излишно.
    Обикновено косопадът след раждане се появява някъде след втория-третия месец от раждането. Тогава жените губят косата онова, което не е паднало по време на бременността.
    В общи линии – няма място за паника. Периодът през който започва да капе косата и след това нейното възстановяване е различен за всяка жена. Интензитетът също е различен – някои губят повече коса – други по-малко.
    Какво да направите? Подстрижете се. След като родите едва ли ще имате време за прически и поддържането им. Така не само ще заздравите косата, но и ще си спестите кичурите, които могат да задръстят прахосмукачката ви или канала.
    Купете си укрепващи косата шампоани и подхранващи ампули. Правете маски, ако имате време. Вместо боя използвайте къна. Щадете косата си, а също и нервите си, защото не са малко случаите в които изпадналите в следродилна депресия жени не могат да възстановят нормалното състояние на косата си.



    Vyzstanovqvane sled sekcio

    Как ще се чувствате след секциото?
    Възстановяването след цезарово сечение изисква грижи, облекчаване на болката и търпение. Както всяка мама и вие ще се чувствате еуфорично и в същото време изплашена от отговорността да се грижите за вашето новородено. Освен това ще имате болки в коремната област, тъй като белегът ще ви придърпва. Жените, родили със секцио, обикновено престояват около 6-7 дни в болницата.


    Какво ще ви дадат за болката след раждането?

    Ако ви правят епидурална упойка, може да добавят морфин, който е едно добро успокоително за следродилната болка и чиито ефект продължава 24 часа и не предизвиква сънливост.
    Във всеки случай, не искайте допълнителни медикаменти за болката, анестезиологът е преценил какви са подходящи за вас. Все пак, ако имате някакви неразположения, кажете на акушерката. Все пак колкото по-добре се чувствате, толкова по-лесно и добре ще кърмите бебето и ще се придвижвате по-активно.

    Какво е възстановяването през първите дни след раждането?
    Вероятно ще чувствате сънливост и ще ви се гади веднага след раждането. Гаденето може да продължи до 48 часа след операцията, но вашият гинеколог може да ви даде някакъв медикамент, за да облекчи неразположението.
    Ако искате да започнете да кърмите веднага, то това може да стане най-рано след престоя ви в реанимационна зала.
    Вероятно ще усещате болка в коремната област заради операцията. Белегът ще бъде леко подут и ще има по-тъмен цвят от кожата ви. Гинекологът ще минава всеки ден да види как върви възстановяването ви и дали белегът зараства добре. В началото може да ви боли, когато кихате или кашляте и ще усещате натиск в коремната област, което постепенно ще отшуми и ще се почувствате по-добре.
    Акушерката ще идва често да ви наглежда, ще проверява жизнените ви показатели, ще пипа корема ви, за да се увери, дали матката ви е твърда и ще оценява количеството на вагиналното ви течение.
    Както всяка родила жена, ще имате вагинално течение, наречено лохии, състоящо се от кръв и мъртви клетки, отделящи се от стените на матката. В първите няколко дни то ще има тъмночервен цвят като постепенно ще започне да избледнява.
    Ако всичко върви добре акушерката ще махне катетъра ви 12 часа след раждането и вече можете да започнете да се храните, когато имате апетит.
    Може да се чувствате леко подута през първите няколко дни, заради това, че храносмилателната ви система е забавена от хирургичната намеса. Затова веднага щом ви кажат, че можете да ставате, се поразходете малко, за да може да се задвижи храносмилателната ви система. Не се опитвайте да ставате сами, акушерката трябва да бъде до вас през цялото време и трябва да станете с нейна помощ. Понякога дори отиването до тоалетната може да окаже много трудно за вас, но се опитайте да се движите, защото това е важно за вашето възстановяване.

    А как върви възстановяването след като си отидете у дома?
    Когато се върнете у дома ще имате нужда от помощ. Възможно е, ако ви боли, да имате нужда от аналгетици през първата седмица след като родите. Докторът ви ще ви каже при положение, че кърмите, кои медикаменти можете да взимате.
    Пийте обилно течности, за да не се запичате.
    Освен това следете белега си, за да сте сигурни, че нямате инфекция, следете за това дали не е топъл, зачервен, подут и да сълзи, и дали и болката няма да се усили. При най-малкото съмнение, веднага се свържете с вашия лекар.
    Кървенето (лохиите) трябва постепенно да намалеят, въпреки че вероятно ще продължат до 6 седмици. Постепенно трябва да променят цвета си от тъмночервен, до розов и накрая бял или жълтеникав. Ако продължава дълго време да е обилно, обадете се на гинеколога си.

    Колко активни можете да бъдете?
    Въпреки че е много важно да си почивате достатъчно, след като се приберете у дома, също ще е необходимо да се разхождате често. Ходенето спомага за доброто зарастване на белега. Не прекалявайте с активността, разбира се. Започнете постепенно да ставате все по-активни. Не вдигайте нищо по-тежко от вашето бебе през първите осем седмици. След 6-8 седмици вече ще сте в състояние да започнете упражнения, но умерено. Започнете упражнения, но само след преглед при вашия гинеколог.

    Какъв е белегът?
    В началото белегът ще е леко подут и ще е по-тъмен от кожата ви, но ще започне да намалява значително през първите шест седмици след раждането. Обикновено белегът е дълъг от 10 до 15 см и има дебелина около 3 мм. Когато зараства белегът постепенно ще става с все по-светъл цвят, близък до този на кожата и ще стане с дебелина 1,5 мм.

    Какво да очаквате що се отнася до емоционалното възстановяване?
    Много майки преживяват голямо разнообразие от емоции след цезаровото сечение. Може дари да изпаднете в следродилна депресия, ако например сте искали нормално раждане, а в последствие се е наложило да раждате чрез секцио. Някои жени смятат, че секциото трябва да става единствено когато се налага по лекарско предписание и когато им се случи, се чувстват много депресирани.
    Независимо по какъв начин сте родили, хормоналните промени са налице и оттам и противоречивите чувства. В един момент сте еуфорична и весела, а след малко вече плачете и се чувствате тъжна и депресирана. Трябва ви много спокойствие и търпение, за да се справите. Не се поддавайте на негативни мисли и гледайте само напред и към хубавите неща, които тепърва ви очакват с вашето бебче.


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар