Колики


Какво представляват коликите?
  1. Остри болки в червата - коремът на бебето се издува от газове , то се свива или изпъва крака, пищи и може да пуска газове през ануса ,причината е попадане на въздух в коремчето на бебето.
  2. Периодичен раздразнителен плач - кърмачето въпреки ,че е добре нахранено , плаче жално в продължение на часове в едно и също време на деня без определени признаци на болки или наличието на газове. То може да се успокои ако го държите на ръце и разхождате.
Някои бебета имат колики , други раздразнителен плач , а трети - и двете заедно! 
 
Как да познаем ,че това са колики?
В болницата Вие го познавате като тихо и спокойно бебче , но след прибирането Ви в къщи то започва да плаче в продължение на 3-4 часа -това са колики.
Понякога то пищи в продължение на целия интервал между храненията - това също може да са колики.
Вие си мислите "Може би е гладно"  или "Може да е жадно" или "Трябва да го подсуша" ,но дори всичко това не го успокоява. Значи има колики.
Много бебета имат само няколко такива пристъпи през първите месеци. Но, от друга страна, има кърмачета, които до края на третия месец имат такива пристъпи всяка вечер (затова тежките случаи се наричат тримесечни колики). 
Най-странното е, че кърмачето, което получава колики или пристъп от плач, обикновено се развива добре физически. Въпреки плача с часове, то продължава да наддава на тегло, и то повече от нормалното. То е гладно бебе, изгълтва цялата си храна и като че ли винаги иска повече. 
Основната причина за повечето случаи от колики и раздразнителен плач не е известна. Едно предположение е, че и двете състояния се дължат на периодично напрежение в незрялата нервна система на кърмачето. Някои от тези кърмачета са възбудени през цялото време (т. 274). Фактът, че това смущение се явява най-често вечер или късно следобед, подсказва, че и умората играе роля. Много кърмачета до тримесечна възраст са нервни, преди да заспят. Вместо тихичко да заспят, те непременно ще изпищят поне няколко пъти. 

Пушите ли?
Според проучване, 40% от бебетата, кърмени от майки-пушачки, имат колики, в сравнение с 26% от бебетата на майки-непушачки . Важно е да се отбележи, че дори изкуствено хранените бебета имат повече колики, ако единият или и двамата родители са пушачи .
Говорете с лекаря си. Добре е, ако е възможно, и двамата родители да присъстват на срещата. Опишете подробно симптомите, които сте наблюдавали. Може заедно с лекаря да откриете зависимост, която да обясни коликите и да ги намали. Възможно е лекарят да открие медицинска причина, след лекуването на която проблемите да изчезнат. В повечето случаи обаче се касае за колики, каквото и да представляват те, които ще отминат с времето.

Храни, които могат да причинят колики
Ако бебето ви има колики, причината може да е в някоя от храните, които сте консумирали. Премахвайте храните една по една, за да разберете, коя е причината за коликите на бебето. Имайте предвид, че за някои храни е необходимо да минат две седмици, докато организмът ви се изчисти от тях.
  • Млечни продукти (особено прясното мляко);
  • Кофеин: кафе, чай, кола, някои газирани напитки;
  • Соеви продукти;
  • Фъстъци;
  • Ракообразни;
  • Шоколад;
  • Цитрусови плодове;
  • Пшеница;
  • Пилешко;
  • Телешко;
  • Яйца;
  • Ядки;
  • Царевица;
  • Витамини за бременни или кърмачки (желязото може да дразни храносмилателната система на бебето. Ако то е причината, попитайте лекаря си за алтернативи.)
  • Зеленчуци, които предизвикват образуването на газове: броколи, карфиол, зеле, лук, зелени чушки, домати.

 
Как да излекуваме коликите?
Мили родители нека отбележим , че това състояние се среща доста често и че не предизвиква трайни увреждания, а напротив, най-често се проявява у добре развиващи се бебета и преминава до края на третия месец, понякога и по-рано, без да изтощи кърмачето. Ако родителите приемат това състояние спокойно и се примирят, половината битка е спечелена. 
Някои кърмачета с колики (възбудените) са значително по-добре, когато водят тих и спокоен живот: когато спят в тиха стая, когато ги повиват внимателно и бавно, когато им се говори нежно, когато не виждат посетители (поне отблизо), когато не ги гъделичкат или закачат, когато не ги водят на шумни места навън, и в крайни случаи, когато бебетата изобщо не се извеждат в града до преминаване на коликите. Кърмачето с колики като всички бебета се нуждае от компания, от прегръдки и от усмивки, но всичко това може да се прави внимателно. След хранене е важно бебето да изкарва навън погълнатия въздух. 
Кърмачето с колики обикновено се чувствува по-добре, като лежи по корем. Положението му може още да се облекчи, като се сложи по корем върху коляното на майката или върху грейка и се разтрива гърбът му. Грейка. Трябва да може спокойно да допрете вътрешната страна на китката до грейката. След това като допълнително предпазно средство я увиете в пелена или кърпа, преди да сложите бебето изцяло или отчасти да легне върху нея. 
При изключително силни колики една топла клизма може невероятно бързо да облекчи състоянието . Но това средство не трябва да се използува редовно, а само при изключително тежки случаи.  
Ако кърмачето пищи от колики или от раздразнение, а държането на ръце или люлеенето го успокоява, тогава го взимайте и люлейте. Но ако това няма никакъв ефект, тогава не го носете, за да не го привиквате към това.
Необикновено плачливите и нервни бебета трябва да са под непрекъснат медицински контрол. Повечето от тях постепенно се справят с възрастта, но първите два-три месеца са много трудни за самите тях и за родителите им.  
Ако вашето бебе има колики или е раздразнително, то може да се успокои при вземане на ръце. Но след няколко минути то ще пищи още по-силно. То размахва ръце и рита с крака. То не само отказва да бъде успокоено, но се държи така, като че се ядосва от вашите опити. Тези реакции са мъчителни за вас. Поне отначало вие го съжалявате, но започвате да се чувствувате все по-безпомощни, защото не можете да направите нищо, за да го облекчите. След това то започва да се ядосва все повече и вие чувствувате, че ви отхвърля като родител. При това, без да искате, вие вътрешно сте вбесени. Но ядът ви към малкото бебе ви кара да се срамувате от себе си и вие правите усилие да потиснете това чувство. Това ви нервира още повече.
В такива случаи всеки родител се ядосва и няма смисъл да се чувствувате виновна. Ако можете да признаете чувството си и да се посмеете за това със съпруга си, тогава ще понесете всичко много по-леко. Друго нещо, което трябва да помните, е, че кърмачето не се ядосва на вас. То още не знае, че вие сте човек или че то е човек. През първия месец то е само един вързоп органи и нерви. Някаква болка в неговия организъм автоматично кара крайниците му да се размахват точно така, както лекото почукване по коляното ще ги накара автоматично да ритне.
Ако вашето бебе въпреки всички ваши усилия и усилията на лекаря плаче много от колики или раздразнение, вие ще трябва да помислите и за себе си. 
   Много добре е, ако сте от тези майки, които не се безпокоят много, след като са разбрали, че няма нищо сериозно и са направили всичко възможно, за да облекчат бебето. Но много майки се изтощават и вбесяват от плача на кърмачето, особено при първо дете. Трябва да направите усилия поне два пъти седмично да се откъсвате от къщи и от бебето за по няколко часа — ако можете и по-често.  Но не гледайте на почивката като на лично удоволствие. Както за вас, така и за бебето, а и за съпруга ви е много важно да не сте изтощена и депресирана. Ако няма кой да идва, оставяйте съпруга си да гледа бебето веднъж, два пъти седмично, а вие отивайте на гости или на кино. Нека и той също да излиза един-два пъти седмично. Бебето не се нуждае да го слушат двама разтревожени родители. Канете и приятели да ви идват на гости. Помнете, че всичко, което ви помага да запазите душевното си равновесие и да не се занимавате само с бебето, в крайна сметка помага на бебето и на останалите членове от семейството. 


Какво да правим?
Можете да пробвате да храните бебето по-често от обикновено.
По този начин то няма да е много гладно, няма да суче така лакомо и ще поглъща по-малко въздух. Коремчето ще е по-спокойно и може би коликите ще са по-малко.
Може да оригвате бебето по няколко пъти на хранене.
Така поетият въздух ще е по-малко и ще излиза по-лесно.
Проверете дали слагате бебето правилно на гърдата.
Неправилното поставяне може да има общо с коликите, тъй като бебето може да поглъща повече въздух при определени пози.
Не бъркайте плача от колики с плач от глад.
Ако продължите да го храните за утеха, коремчето може да се препълни, което усложнява проблема.
Ако изглежда, че бебето реагира на определени храни, които сте яли, изключете ги от менюто и ги заменете с други, от които да получавате необходимите вещества. Кравето мляко можете да замените с храни с пресечен белтък, например сирене и извара.
Масажът по посока на часовниковата стрелка (към червата) и около пъпчето оказва облекчаващо действие. Можете да си приготвите следното масажно масло: 1 капка лайково масло, 1 капка масло от анасон, 1 капка масло от аптекарски копър, 1 капка масло от моркови и 20 мл сусамово.
Кимионовото масло също е подходящо за масаж на коремчето.
На няколко пъти по време на масажа хванете бебето за бедрата и ги вдигайте ритмично към коремчето, така ще излязат газовете.
Топла бутилка на коремчето, носенето на вълнена ризка и спането на агнешка кожа облекчават болките.
Повтаряйте си често, че коликите продължават до към третия месец, всичко ще мине, а кризите в живота каляват човек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар