Безопасност на бебето през 1-вия месец

Медът е забранен при кърмачетата, тъй като би могъл да съдържа бактерията, причиняваща опасното заболяване ботулизъм ( рядко срещано заболяване. Дължи се на действието на ботулиновия токсин, който действа върху нервните клетки и предизвиква паралитичен ефект. Произвежда се от бактериите Clostridium botulinum. Те се съдържат в спорите на много растения в земята и прахта. Чрез пчелите нерядко попадат в меда. За възрастния човек и по-големите деца консумацията на този продукт не представлява риск, тъй като стомахът им е способен да се пребори с инфекцията. Не е такъв случаят обаче с бебетата. Затова не се препоръчват мед на деца, преди те да са навършили поне година и половина. Преди лечение на детска простуда с мед е необходима консултация с педиатър, тъй като в него се съдържат вещества, които могат да провокират тежки алергии, съветват специалистите). 


Синдром на внезапната детска смърт.
Все още няма окончателно становище какво причинява синдрома на внезапната детска смърт. За това спазвайте най-простите правила за безопасност на бебето.
За безопасен сън – слагай детето да спи по гръб. Според някои изследователи, най-сигурният начин да предпазиш детето си е да го слагаш да спи по гръб, а не по корем. Дори когато спят сами в леглата на възрастните, дивани или столове, децата са изложени на риск от задушаване. Тежки спални завивки, например покривала за легло, юргани, одеала и възглавници също могат да предизвикат задушаване. В допълнение към риска от задушаване, могат да се получат наранявания, когато бебето попадне в капан между матрака на леглото на възрастен и страничната дъска или стената.
Като научаваме повече за СВДС, ние разбираме, че много от тези нещастни смъртни случаи са резултат от задушаване. Просто помнете следните правила за безопасен сън и вашето бебе ще е наред.

Тютюнопушенето също допринася за появата на синдрома.

Махни също така всякакви плюшени играчки и възглавнички от бебешкото легълце.